Truskawki, mango

20 stycznia 2014 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
0

20 minut do odjazdu pociągu. Za mało by przejść się po czasopismo i oczekiwać wciąż wolnego miejsca, za dużo by siedzieć bezczynnie. Wyciągam mały notesik i długopis. Ciągiem zapisuję propozycje na weekend. Mam ochotę na torcik z kremową, owocową masą.

Wieczorem w sklepie do koszyka wrzucę jeszcze foremkę 18 cm. Rozmiar jak dla skrzata, ale za to mniej kalorii do wtłoczenia.

8 malutkich kawałków (średnica 18 cm)

Torcik truskawkowy z mango 

składniki:

– 3 jajka, 75 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki bezglutenowej

– 100 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 200 g mrożonych truskawek, połowa dojrzałego mango pokrojona na małe kawałki, brązowy cukier do smaku, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

– 3/4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z 1 niewielkiej pomarańczy

wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z sodą, przesiej do jajek i połącz delikatnie łyżką. 1/3 ciasta przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 190 stopniach C 10 minut.

Upiecz też pozostałe 2 biszkopty. Wystudź.

Śmietankę ubij na sztywno. Do drugiej miski wyłóż mascarpone i miksując dodawaj po łyżce śmietany. Połącz z owocami i cukrem.

Biszkopty nasącz i przełóż kremem.

Schłódź najlepiej całą noc.

Smacznego!

_DSC7063_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Witam ponownie
    Ostatnio często korzystam z przepisów a każdy kuszący!
    Mam pytanie
    Czy zamiast piec 3 osobne ciasta mogę upiec 1.
    Może to głupie że oto pytam ale dopiero uczę się tej diety a już kilka razy gdy nie trzymałam się przepisu coś nie wyszło?
    Pozdrawiam i dziękuję za bloga i odpowiedzi!

  2. Odpowiedz

    A jeszcze zapomniałam jedno pytanie.Rozumie że łączę z mrożonymi owocami? cy też nie?
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 24 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Truskawki tak bo teraz to tylko takie plastikowe dostępne. Mango świeże.

  3. Odpowiedz

    Cześć,
    dziękuję za fantastycznego bloga – właśnie takich przepisów szukałam :)
    Jakie proporcje w ilości kakao byś zaproponowała gdybym chciała przerobić ten biszkopt na biszkopt czekoladowy?
    Co Ty na to, by upiec całe ciasto w jednej tortownicy a do środka wrzucić np. jabłka?

      • Weronika
      • 22 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Dodałabym 2 łyżeczki kakao na jeden blat. Biszkopt ma być lekki jak chmurka więc jabłka w tym wypadku zupełnie nie podołają.
      Pozdrawiam :)

        • Ewa
        • 7 kwietnia 2016
        Odpowiedz

        A czym nasączasz biszkopt? Bo ten bezglutenowy jest szczególnie suchy.

          • Weronika
          • 7 kwietnia 2016
          Odpowiedz

          Ależ skąd! Biszkopt na mące ziemniaczanej jest najbardziej puszysty ze wszelkich mi znanych. Nasączam przeróżnie, ale w przepisie jest informacja.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011