Długie poszukiwania. Zaglądanie do lodówki, wsadzanie za krótkiej dłoni do szafek, przeszukiwanie puszek i puszeczek.
„Zdjadło by się coś!” To może granola?
Domowe muesli, długo pieczone w syropie klonowym albo płynnym miodzie. Szybka przekąska z ciężkiego, szklanego słoja albo pożywne śniadanie z garścią energii.
___________________________________________________________________________________
Otwieram cykl pożywnych posiłków do testowania o poranku. Dla tych których nudzi pospolita kanapka z żółtym serem albo nadmuchane płatki z mlekiem z udawanymi witaminami. Dla zapracowanych i kreatywnych. Syte, wartościowe śniadania. Voila!
dwie porcje na kilka dni
Potrzebne składniki:
– 4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych oraz 3/4 szklanki płatków ryżowych
– dużo rodzynek bądź innych suszonych owoców (większe raczej pokrój na małe kawałki), mieszanka orzechów (użyłam włoskich, laskowych, nerkowców, blanszowanych migdałów), laska wanili dla kuszącego aromatu
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 szklanka syropu klonowego lub płynnego miodu
– mleko lub mleko sojowe/ryżowe oraz sezonowe owoce do podania
Sposób przygotowania:
Żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia natłuść masłem czy oliwą. Wsyp wszystkie składniki, zalej płynnymi i dokładnie przemieszaj.
Piecz ponad godzinę w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Co około 20 minut zamieszaj zawartość aby uniknąć przypalenia.
Gotową przechowuj w szczelnym słoju z laską wanili która nada granoli pięknego aromatu.
Podawaj latem z zimnym mlekiem lub zimą z gorącym oraz pysznymi, ulubionymi owocami.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Granola przepyszna i bardzo pożywna. Poranna porcja energii na spory kawałek dnia. Świetne śniadanie szczególnie dla dzieci i młodzieży. Zwłaszcza, że za pasem wrzesień.
A tak na marginesie, od dziś zamieniam śmietankę do kawy na mleko sojowe. To do granoli smakowało doskonale. Zobaczymy jak pójdzie.
Możesz mi zdradzić skąd masz taką super butelkę? chodzi mi o tę z korkiem.
Butelka od jakiegoś, zimowego austriackiego rumu. Więcej informacji nie mam niestety
Najlepsze śniadanie ever! <3
hmmm… chyba dam radę to wykonać

…. w temacie butelka – piwo Grolsch też jest tak zamykane
Zaskakujesz mnie codzienni Pani Natchniona


Nie tylko mi smakują twoje pomysły. Rodzice i siostra chwalą wszystko. Muszę spróbować i tego przepisu! Już lecę do kuchni! Tylko po cichu, żeby nikt nie wiedział
Pozdrawiam
Cieszę się, dziękuję, smacznego!
Kiedyś usiądę w twojej kafejce i będe się zajadać pysznościami a ty nawet nie poznasz że to ja