Mazurek z wisienką

18 kwiecień 2014 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
1

Numer jeden wśród mazurków. Wiśnie i czekolada to połączenie, które obok wszelkich kruchych z kajmakiem sprawdza się według mnie najlepiej. Kto nigdy nie miał w ustach mazurka niech czym prędzej wybiera się do sklepu po wiśnie i zacznie od tego prostego ale klasycznego i smakowitego przepisu.

Mazurek czekoladowy z wiśniami

składniki:

ciasto kruche: 180 g mąki bezglutenowej, szczypta sody, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru

wiśnie: 700 g wiśni, 1 szklanka cukru

polewa: 150 g czekolady, ok 50 ml mleka

wykonanie:

Masło pokrój na małe kosteczki, mąkę przesiej. Z podanych składników zagnieć sprawnie ciasto. Wyłóż nim spód płaskiej formy i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wiśnie wymieszaj z cukrem i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu aż odparuje większość soku. Po tym czasie wyłóż owoce na spód.

W garnuszku umieść czekoladę i dolej mleko. Rozpuść mieszając. Jeżeli czekolada będzie zbyt gęsta dolej więcej mleka.

Polewę przelej bezpośrednio na wiśnie i rozprowadź po całym mazurku.

Odstaw na noc do schłodzenia.

Smacznego!

_DSC2060_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
15 luty 2012

To już tuż, tuż

Bez kategorii
Zobacz więcej
13 wrzesień 2011

Bardzo kakaowe ciastka

Bez kategorii
Zobacz więcej
11 sierpień 2011

Dla koneserów czekolady

torty
Zobacz więcej
  1. Z tych wiśni będzie duużo soku, nawet jak się odparuje, to nie wsiąknie i ciasto nie będzie ciapkowato mokre?
    Tylko same owoce wyłożyć, a resztę soku zostawić?

      • Weronika
      • 18 kwiecień 2014

      Jeżeli będziemy gotować długo to odparuje, jeżeli zależy na czasie to można doprowadzić do wrzenia, zostawić na chwilę i wyłowić same owoce, przełożyć na spód. Ciasto nie będzie ciapką na pewno :)

  2. Witam 😉

    Ciasto wygląda apetycznie zamierzam zrobić ale mam kilka pytań. Jakiej wielkości użyć formy ? Czy sodę mogę zastąpić proszkiem do pieczenia bezgl ? I co mogę użyć do polewy zamiast mleka (niestety nietolerancja laktozy 😉 ) ?

    • Joanna
    • 24 marzec 2016

    Witam :) Jakiej mąki mogę użyć z nie gotowych mieszanek ?

    • Pat
    • 26 marzec 2016

    Doskonały mazurek. Z braku wiśni u mnie masa truskawkowo-daktylowa. Z kruchym spodem i gorzkoczekoladową polewą pyszne połączenie. Po całym dniu w fartuszku, babie i mazurku, żurku i święconkach teraz jeszcze premiera pizzy na cienkim cieście. Oby się udała, bo dziecko ją wymarudziło:)

    • Marta
    • 24 marzec 2018

    Skąd wziąć wiśnie o tej porze roku..?? Użyć mrożonych??

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011