Numer jeden wśród mazurków. Wiśnie i czekolada to połączenie, które obok wszelkich kruchych z kajmakiem sprawdza się według mnie najlepiej. Kto nigdy nie miał w ustach mazurka niech czym prędzej wybiera się do sklepu po wiśnie i zacznie od tego prostego ale klasycznego i smakowitego przepisu.
Mazurek czekoladowy z wiśniami
składniki:
– ciasto kruche: 180 g mąki bezglutenowej, szczypta sody, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru
– wiśnie: 700 g wiśni, 1 szklanka cukru
– polewa: 150 g czekolady, ok 50 ml mleka
wykonanie:
Masło pokrój na małe kosteczki, mąkę przesiej. Z podanych składników zagnieć sprawnie ciasto. Wyłóż nim spód płaskiej formy i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wiśnie wymieszaj z cukrem i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu aż odparuje większość soku. Po tym czasie wyłóż owoce na spód.
W garnuszku umieść czekoladę i dolej mleko. Rozpuść mieszając. Jeżeli czekolada będzie zbyt gęsta dolej więcej mleka.
Polewę przelej bezpośrednio na wiśnie i rozprowadź po całym mazurku.
Odstaw na noc do schłodzenia.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Z tych wiśni będzie duużo soku, nawet jak się odparuje, to nie wsiąknie i ciasto nie będzie ciapkowato mokre?
Tylko same owoce wyłożyć, a resztę soku zostawić?
Jeżeli będziemy gotować długo to odparuje, jeżeli zależy na czasie to można doprowadzić do wrzenia, zostawić na chwilę i wyłowić same owoce, przełożyć na spód. Ciasto nie będzie ciapką na pewno
Witam 😉
Ciasto wygląda apetycznie zamierzam zrobić ale mam kilka pytań. Jakiej wielkości użyć formy ? Czy sodę mogę zastąpić proszkiem do pieczenia bezgl ? I co mogę użyć do polewy zamiast mleka (niestety nietolerancja laktozy 😉 ) ?
Witam
Jakiej mąki mogę użyć z nie gotowych mieszanek ?
Wymieszać ryżową, owsianą bezglutenową/ gryczaną niepaloną i ziemniaczaną
Doskonały mazurek. Z braku wiśni u mnie masa truskawkowo-daktylowa. Z kruchym spodem i gorzkoczekoladową polewą pyszne połączenie. Po całym dniu w fartuszku, babie i mazurku, żurku i święconkach teraz jeszcze premiera pizzy na cienkim cieście. Oby się udała, bo dziecko ją wymarudziło:)
Skąd wziąć wiśnie o tej porze roku..?? Użyć mrożonych??
Tak.