Efekt tiramisu…

14 maja 2012 , In: desery
0

Sernik bez prawdziwego sera i pieczenia. Delikatny, rozpływający się w ustach, piankowy deser na biszkoptach…

Piekę sporo. Przygotowuję to na co dawno temu wymyśliłam receptury. Z piekarnika wydobywam ciasteczka podwójnie-czekoladowe, ciasta marchewkowe. Ostatnio do późna przekładałam  warstwy aksamitki.

Czasem gospodaruję kiepsko i coś musi poczekać aby było naprawdę dobre.

Wczoraj po szkole nie chciałam jednak dłużej czekać.

Upiekłam mnóstwo biszkoptów (sama pochłonęłam dużą część :) ) i przygotowałam lekką masę. Żelatyna spisała się perfekcyjnie i zaczynam wierzyć, że można na niej polegać.

Owemu sernikowi daleko do tego tradycyjnego, lecz takie wariacje lubię najbardziej!

 

8-10 porcji

„Sernik” na zimno na biszkoptach: 

Potrzebne składniki:

– 3 jajka, 100 g cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1/3 łyżeczki sody

– 250 g mascarpone, 500 g śmietanki 36%, cukier puder (do smaku), 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 4 łyżeczki żelatyny w proszku, 1/4 szklanki wrzątku

–  kakao/ kawa do posypania, czekolada do polania, amaretto, 1/2 szklanki gorącej wody z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotuj biszkopty: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Przesiej mąkę, wymieszaną z sodą i delikatnie wymieszaj łyżką.

Masę wyciskaj szprycą na papier do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Piecz około 10 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe biszkopty zdejmuj z blachy i odstaw do ostudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno. Mascarpone utrzyj w większej misce i dodawaj po łyżce śmietany. Możesz dodać cukier. Żelatynę rozpuść we wrzątku i bardzo dokładnie wymieszaj. Przestudź, mieszając często. Masę serkową wymieszaj z żelatyną, unikając wszelkich grudek. Powinna być jednolita.

Biszkopty nasącz z jednej strony wodą z sokiem z cytryny (lub intensywną kawą) i układaj w tortownicy w formie promieni słoneczka. Pokryj warstwą masy. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów a następnie masę.

Schłódź w lodówce minimum 3 h, do stężenia.

Gotowy sernik pokrój, polej amaretto, posyp kakao/kawą i polej czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Efekt- tiramisu :)

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Zanim jeszcze pojawi się przepis, spieszę z zeznaniem.
    Pyszności na tym blogu jest całe mnóstwo. Jednak cudo, które dziś zagościło na naszym stole po raz pierwszy, zaliczam do ścisłej czołówki najwspanialszych specjałów. I wygląd i smak doskonały. Palce lizać!

  2. Odpowiedz

    Już nie mogę doczekać się przepisu!

  3. Odpowiedz

    Moja nowa miłość. <3

  4. Odpowiedz

    Wygląda bardzo smacznie, no i ta rekomendacja mamy 😉 Może zechcesz się podzielić przepisem w durszlakowej akcji „Tiramisu”?
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/tiramisu

    • a
    • 17 maja 2012
    Odpowiedz

    sezon na rabarbar i truskawki, a Ty tiramisu robisz?

      • Weronika
      • 17 maja 2012
      Odpowiedz

      Oczywiście :) Na prawdziwe, soczyste i (co najważniejsze) własne, wartościowe owoce, trzeba jeszcze poczekać.

  5. Odpowiedz

    pytanie z innej beczki : Ile masz centymetrów wzrostu?

      • Weronika
      • 19 maja 2012
      Odpowiedz

      Około 160 cm? :)

  6. Odpowiedz

    Napisałaś „Mascarpone utrzyj w większej misce i dodawaj po łyżce śmietany. ” – możesz powiedzieć dokładniej jak ucierasz mascarpone? Robisz to mikserem? Nie robi się rzadkie? Czekam na odpowiedź :)

    p.s. komentuję po raz pierwszy ale czytam regularnie – brawo za wspaniałego bloga! oby tak dalej :)

      • Weronika
      • 22 maja 2012
      Odpowiedz

      Proszę bardzo :) : mascarpone umieszczam w misce w której przygotowywać będę masę. Przez nie więcej jak 40 sekund poprostu uruchamiam mikser i dokładnie rozcieram serek. Następnie ubitą śmietankę dodaję do mascarpone, stopniowo, po łyżce. Masa ma wtedy idealną konsystencję i nie waży się. (Pod warunkiem, że składniki są dobrze schłodzone). Dodanie w odwrotnej kolejności jest ryzykowne.

      • Odpowiedz

        Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź :)

  7. Odpowiedz

    Czy można użyć zwykłej żelatyny zamiast tej w proszku ?

      • Weronika
      • 22 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      Pewnie :)

      • Odpowiedz

        Jeszcze jedno pytanie – czy w biszkoptach mąkę ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą ? :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011