Pasztet z dynią

2 listopad 2014 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie
0

Jedną z inspiracji to pieczenia warzywnych pasztetów była niewątpliwie Jadłonomia.com. Oprócz pięknej nazwy bloga, Marta ma niezliczone pomysły na zdrową, pyszną i często prostą, wegańską kuchnię. Niebawem w sklepach ukaże się jej książka, którą na pewno kupię.

Kiedy ostatnio otrzymałam wyzwanie przygotowania dyniowego pasztetu miałam już trochę doświadczenia. I tak oto upiekłam foremkę lekko słodkiego, soczewicowo- jaglanego dodatku do wszelkich kanapek i kanapeczek.

Mimo, że pasztet pieczemy i kroimy, możemy go również z łatwością rozprowadzić na pieczywie czyniąc z niego jedno z najlepszych smarowideł. Dodatek rodzynek wydał mi się naturalny ale jeżeli wiecie, że po upieczeniu i tak będziecie je odkładać na bok, lepiej wykreślić je z listy składników.

 

Pasztet z dynią

składniki:

– 100 g kaszy jaglanej

– 50 g czerwonej soczewicy

– 3 średnie cebule

– 400 g musu z dyni

– 2 listki laurowe

– 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego

– 1 łyżeczka cząbru

– łyżeczka sosu sojowego

– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

– 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

– 1 płaska łyżeczka soli

– pieprz

– olej do smażenia

– 50 g rodzynek

wykonanie:

Kaszę i soczewicę opłucz razem na sitku pod strumieniem gorącej wody. Umieść w garnku, zalej wodą tak by przykryła ziarna z nadwyżką. Gotuj 10 minut, zestaw z ognia.

Cebulę obierz i posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pokruszone listki laurowe i podsmaż minutę- dwie na złoty kolor.

Ugotowaną soczewicę z kaszą odcedź (jeżeli pozostała woda), a następnie umieść w metalowej misce. Dodaj mus z dyni, przyprawy, sos sojowy i cebulę i zmiksuj na jednolitą masę.

Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę pasztetu. Ułóż równomiernie rodzynki, a następnie przykryj pozostałą masą.

Opcjonalnie możesz posypać wierzch łyżeczką cząbru. Pasztet wsuń do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 1h.

Po tym czasie wyjmij wypiek z piekarnika i pozostaw na blacie do ostudzenia. Pasztet powinien mieć przypieczoną skórkę ale w środku trząść się jak galareta. Kiedy przestygnie, przełóż go do lodówki i krój kiedy zupełnie stężeje.

Pasztet bardzo dobrze rozsmarowuje się na kanapkach dlatego najlepiej podawać go z opieczonym pieczywem i świeżymi warzywami lub ziołami.

Smacznego!

_DSC3545_Snapseed

freelogo

 

    • Kamila
    • 8 październik 2016

    Pasztet jest przepyszny:-) Czekam na jeszcze więcej przepisów z wykorzystaniem dyni.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011