Ryżowe piramidki z marynowanym tofu i sos słodko- kwaśny

16 maja 2015 , In: bez jajek, bez mleka, wegańskie
0

Jednej z ostatnich nocy bardzo długo nie mogłam zmrużyć oka. Zaczytywałam się w książce, którą od dawna przekładałam z miejsca na miejsce. Daleki wschód to ostatnia kraina, która mogłaby być bliska memu sercu, jednak wertując Wyznania gejszy Artura Goldena nietrudno pobudzić wyobraźnię. To świat widziany oczyma małej Japonki, która z brzydkiego kaczątka wyrośnie na gejszę znaną wśród wszystkich arystokratów. To kraina jakiej nie znamy my, żyjący tutaj w XXI wieku.

Popijałam jedynie jaśminową herbatę, a moje kubki smakowe tańczyły stęsknione za wschodnim akcentem. Na domiar złego przed samym snem wzięłam do ręki artykuł o tętniącym życiem Wietnamie, zupie pho i chrupiących bagietkach pozostałych po francuskim kolonializmie. Następnego dnia doczytałam historię pięknej Sayuri-san dolewając od czasu do czasu bulion do parującego risotto z dzikim ryżem, a dziś na śniadanie zawinęłam pękate piramidki z cieniutkich arkuszy papieru ryżowego. Marynowane, grillowane tofu, świeże listki rukoli, wstążki śnieżnobiałego makaronu oraz chrupiące kawałki marchewki i nerkowców w połączeniu ze słodko- kwaśnym sosem to strzał w dziesiątkę i zachęta do marzeń o dalekich wyprawach w nieznane.

_DSC2967_Snapseed

20 sztuk

Piramidki z dodatkami

składniki

– 100 g tofu (w tej marynacie)

– 10 arkuszy papieru ryżowego

– 100 g makaronu ryżowego

– 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę

– duża garść rukoli

– 40 g nerkowców uprażonych na suchej patelni

– odrobina oleju do smażenia

sos do piramidek

– 5 łyżek oliwy

– 1 łyżeczka musztardy

– 2 łyżki mirinu*

– 1 łyżka płynnego miodu

wykonanie

Tofu odsącz z nadmiaru marynaty i usmaż na złoty kolor na minimalnej ilości tłuszczu.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dokładnie odsącz.

Uprażone nerkowce posiekaj, rukolę dokładnie opłucz i osusz.

Pierwszy arkusz papieru zmocz wodą. Przekrój na pół. Na środku każdego ułóż dodatki. Zwiń w piramidkę.

W ten sposób przygotuj wszystkie paczuszki.

Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz zrobić potrząsając zamkniętym słoiczkiem lub intensywnie mieszając łyżeczką przez minutę. Sos powinien być gęsty i jednolity.

Piramidki podawaj z sosem przelanym do osobnej miseczki.

Smacznego!

*czyli octu ryżowego; możesz dodać sok z cytryny, ale polecam kupić buteleczkę bo nadaje potrawom orientalnego smaku i świetnie zmienia smak tofu

 

_DSC2988_Snapseed

_DSC2981_Snapseed

_DSC2995_Snapseed

_DSC2993_Snapseed

    • Iga
    • 17 maja 2015
    Odpowiedz

    Czesc!
    Stawiam swoje pierwsze kroki w swiecie bez glutenu i stad moje pytanie, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi w internecie. Czy gorczyca zawiera gluten?
    Pozdrawiam i gratuluje swietnego bloga!
    P.S – wczoraj pieklam ciasto ucierane z owocami z twojego przepisu i wyszlo meega :)

      • Weronika
      • 17 maja 2015
      Odpowiedz

      Nie, nie zawiera. Zawsze najlepiej kupić przyprawy w całości i mielić w domu, wtedy mamy pewność, że są czyste. Na zdrowie :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Oferta świąteczna

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011