Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą

13 sierpnia 2014 , In: bez jajek, bez orzechów, dania główne
0

Zostawiam Was z jeszcze jednym przepisem bowiem zdradzę, iż skoro świt wylatuję do Londynu by między innymi odwiedzać bezglutenowe przybytki. Obiecuję zrobić mnóstwo zdjęć i wydeptać kilka ścieżek dla alergików.

Dyktuję poniżej przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Ta wydaje się stworzona do pieczenia dlatego bardzo chętnie grilluję ją w sezonie letnim z dodatkami. Użyj soczystych, słodkich pomidorów, grubych plastrów mozzarelli i aromatycznych listków bazylii by to wielkie i nieporęczne warzywo zamienić w prawdziwy smakołyk!

Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą

składniki:

– 10 grubych plastrów cukinii

– 10 plasterków pomidora

– 10 grubych plastrów mozzarelli

– 1 łyżeczka przypraw prowansalskich

– listki świeżej bazylii

– sól morska

– 1/3 łyżeczki chilli

wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni C.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż plastry cukinii, każdy posyp solą i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie pokryj je pomidorem i serem, posyp ziołami. Piecz kilka minut do zmięknięcia warzyw i roztopienia mozzarelli. Pod koniec posyp bazylią.

Podawaj na ciepło.

Smacznego!

_DSC9048_Snapseed

_DSC9146_Snapseedfreelogo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011