Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą

13 sierpnia 2014 , In: bez jajek, bez orzechów, dania główne
0

Zostawiam Was z jeszcze jednym przepisem bowiem zdradzę, iż skoro świt wylatuję do Londynu by między innymi odwiedzać bezglutenowe przybytki. Obiecuję zrobić mnóstwo zdjęć i wydeptać kilka ścieżek dla alergików.

Dyktuję poniżej przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Ta wydaje się stworzona do pieczenia dlatego bardzo chętnie grilluję ją w sezonie letnim z dodatkami. Użyj soczystych, słodkich pomidorów, grubych plastrów mozzarelli i aromatycznych listków bazylii by to wielkie i nieporęczne warzywo zamienić w prawdziwy smakołyk!

Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą

składniki:

– 10 grubych plastrów cukinii

– 10 plasterków pomidora

– 10 grubych plastrów mozzarelli

– 1 łyżeczka przypraw prowansalskich

– listki świeżej bazylii

– sól morska

– 1/3 łyżeczki chilli

wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni C.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż plastry cukinii, każdy posyp solą i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie pokryj je pomidorem i serem, posyp ziołami. Piecz kilka minut do zmięknięcia warzyw i roztopienia mozzarelli. Pod koniec posyp bazylią.

Podawaj na ciepło.

Smacznego!

_DSC9048_Snapseed

_DSC9146_Snapseedfreelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
25 lipca 2011

W czarnym lesie

torty
Zobacz więcej
19 maja 2013

Makaroniki czekoladowe z masą miętową

babeczki i ciastka, bez soi
Zobacz więcej
27 stycznia 2013

Różany

bez orzechów, bez soi, torty
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011