Zostawiam Was z jeszcze jednym przepisem bowiem zdradzę, iż skoro świt wylatuję do Londynu by między innymi odwiedzać bezglutenowe przybytki. Obiecuję zrobić mnóstwo zdjęć i wydeptać kilka ścieżek dla alergików.
Dyktuję poniżej przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Ta wydaje się stworzona do pieczenia dlatego bardzo chętnie grilluję ją w sezonie letnim z dodatkami. Użyj soczystych, słodkich pomidorów, grubych plastrów mozzarelli i aromatycznych listków bazylii by to wielkie i nieporęczne warzywo zamienić w prawdziwy smakołyk!
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą
składniki:
– 10 grubych plastrów cukinii
– 10 plasterków pomidora
– 10 grubych plastrów mozzarelli
– 1 łyżeczka przypraw prowansalskich
– listki świeżej bazylii
– sól morska
– 1/3 łyżeczki chilli
wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni C.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż plastry cukinii, każdy posyp solą i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie pokryj je pomidorem i serem, posyp ziołami. Piecz kilka minut do zmięknięcia warzyw i roztopienia mozzarelli. Pod koniec posyp bazylią.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.