Jeżeli macie zapas owsianych płatków bezglutenowych i daktyli, przygotujcie banalnie proste pralinki z czapką białej czekolady. Elegancko prezentują się na małej paterze, a pięknie zapakowane mogą stanowić dodatek do prezentu.
Pralinki pomarańczowe
składniki:
– 50 g płatków owsianych
– 30 g płatków migdałowych
– 50 g posiekanych orzechów włoskich
– 100 g daktyli
– 1 łyżka miodu
– skórka otarta z 1 pomarańczy
– 50 g białej czekolady
– żurawina lub rodzynki
wykonanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut. Płatki owsiane, migdałowe i orzechy podpraż na suchej patelni. Wsyp do miski. Daktyle zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Do sypkich składników dodaj skórkę, miód i daktyle i wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj nieduże, zgrabne kulki.
Rozpuść białą czekoladę. Na każdą pralinkę nałóż po łyżeczce i uwieńcz żurawiną lub rodzynkami.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Do zrobienia