Eklery Wery :) – krok po kroku

12 sierpnia 2011 , In: desery
0

Okazuje się, że można je zrobić samemu… i to w jaki prosty sposób! :) Zaraz, zaraz… o czym mowa? DOMOWE EKLERY!

Dla mnie te z cukierni, są za ciężkie, przesadzone. Wolę swoją prostą wersję. Małe, lekko chrupiące, z niesłodzoną bitą śmietanką zamiast grubej warstwy budyniu. Na wierzch trochę rozpuszczonej czekolady. Dowolnej- gorzkiej, mlecznej.

Polecam skomponować swojego eklera. Obiecuję, że będzie po prostu … taki jak lubisz! :)

Eklery:

Potrzebne składniki:

¨      125 ml wody, 100 g mąki bezglutenowej lub pszennej(lub trochę więcej, zależnie od konsystencji ciasta), 50 g chłodnego masła, solidna szczypta soli, 2 jajka

¨      200 ml śmietanki 30%, tabliczka dowolnej czekolady, łyżka masła

¨      Papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temperatury- 200 stopni C. Wodę, sól i masło pokrojone na małe kawałki umieść w niewielkim garnku. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij naczynie z ognia i dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj szpatułką. Odstaw do ostygnięcia. W miseczce roztrzep jajka. Dodaj je powoli do ciasta. Wymieszaj na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za rzadkie dosyp jeszcze mąki.

Zwykły woreczek foliowy, rękaw cukierniczy lub szprycę napełnij masą. Wyciskaj korpusy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30- 45 minut.

Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 160.

Gotowe eklery wyjmij z piekarnika i ostudź.

W tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej (słownik), pod koniec dodając masło, a następnie ubij śmietankę.

Eklery, przekrój poziomo na połówki. Szprycę z końcówką „gwiazdką” napełnij śmietaną. Nakładaj na dolne części korpusów a następnie przykrywaj górnymi. Polewaj czekoladą.

Smacznego!

http://www.youtube.com/watch?v=NwUF9Fe3pmQ
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
2 listopada 2016

Maska (Gorzów)

podróże i recenzje
Zobacz więcej
26 marca 2013

Żurek (robimy zakwas)

Wielkanoc, zupy
Zobacz więcej
7 kwietnia 2012

Łatwo i szybko: różane biszkopty

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • ewa
    • 13 sierpnia 2011
    Odpowiedz

    Uwielbiam eklery i na pewno zrobię :)
    A jak widać to nie są takie trudne do zrobienia :)

      • Weronika
      • 13 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Nie są, nie są. Niebawem zamieszczę filmik z przygotowań. Mam nadzieję, że dzięki temu eklery to już będzie dla Ciebie przysłowiowa „pestka” :)

        • Ewa
        • 13 sierpnia 2011
        Odpowiedz

        Meeee toooooooo :)

        • Odpowiedz

          Może i trudne nie są, ale efekt jest. Wiem, bo miałam okazję spróbować. :)

            • ewa
            • 19 września 2011

            EKLERY WERY zrobiły furorę w całej klasie :)
            Nikt o niczym innym nie mówi :)

            • Weronika
            • 20 września 2011

            Fakt, pewnie to zasługa nazwy, która szybko zapada w pamięć :)

            • Weronika
            • 17 sierpnia 2011

            Czego Ty u mnie nie próbowałaś? Zupełnie bym nie pomyślała, że częstowałam Cię eklerami 😀

            uściski!

    • Mama
    • 16 sierpnia 2011
    Odpowiedz

    Tiramisu jest najpyszniejsze po dwóch dniach, natomiast eklery zdecydowanie na świeżo.

      • Weronika
      • 16 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      tak, tak racja 😀

    • Iza
    • 28 września 2015
    Odpowiedz

    Jej pyyysznie wyglądają! jakiej mąki bezglutenowej mogę użyć? Może być mix c schara ?

      • Weronika
      • 28 września 2015
      Odpowiedz

      Z miksem na pewno się uda :)

    • Michal
    • 22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Nie na temat ale..
    ładne masz dołeczki w policzkach 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011