Pierwszy opóźniony pociąg i dziki pęd na sprawdzian z matematyki. Ulice pełne ludzi zmierzających do swoich własnych celów. Zimne poranki i rozkosznie słoneczne popołudnia. Dwie blachy kruchych. I love it!
________________________________________________________________________________________________
Proste, pyszne, kruche, z ostatnimi malinami. Mocno czekoladowe/ lub kakaowe jeśli wolicie. Podałabym z gałką lodów waniliowych dla równowagi i gorącymi malinami. Gorąco polecam!
kwadrat 20 cm
Czekoladowe ciasto kruche z malinowym wnętrzem:
– ciasto kruche: 200 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 150 g roztopionej gorzkiej czekolady bądź kilka łyżek kakao, 4 żółtka (białka wykorzystamy później), 2 łyżki cukru, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 g masła pokrojonego w kostkę
– wypełnienie: 450 g malin (użyłam 300, proponuję więcej), cukier do smaku, 4 białka + 1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto kruche zagnieć na jednolitą masę i podziel na dwie części. Każdą zawiń w folię i schłódź 30 min. (Jedną warto umieścić w zamrażarce).
Formę wyłóż papierem. Spód wylep jedną częścią ciasta. Wyłóż posłodzone maliny. Ubij pianę z białek, dodając na końcu cukier. Przełóż łyżką na owoce. Dobrze schłodzone ciast, najlepiej z zamrażarki, zetrzyj na tarce na wierzch ciasta.
Piecz całość 45-60 minut.
Po wystudzeniu krój na kwadraty.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czy mi się zdaje, czy to jest czekoladowy pleśniak z malinami zamiast jabłek?
Pleśniak robi się tak samo, tylko bez czekolady. I jabłka zamiast malin.
A do tego ciasta zamiast malin dodałam banany (mam nadzieję, że nie będzie mulić :))
Pozdrawiam
Można tak powiedzieć. Chociaż dla mnie pleśniak najlepszy jest z dobrym dżemem
Kilka łyżek kakao czyli dokładnie ile? 😉
Do koloru i do smaku
Czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia?? i jaka długość pieczenia?
Pozdrawiam:)
Można, tylko 3/4 łyżeczki
Czas jak w przepisie.