Przyszły te dni, kiedy otwierając o poranku okno spoglądam na świat przez zamarzniętą szybę. Po kolejnym zajętym weekendzie mogę przez chwilę pobyć w domu. Wsuwam stopy w kapcie i jak mała dziewczynka cieszę się z ognia płonącego w kominku. Rozgrzewam piekarnik i wkładam do środka blaszkę z ulubionymi płatkami w słodkim, lepiącym syropie. Z wielkiej, papierowej torby wyciągam plasterki jabłek suszonych skrupulatnie przez ostatnie miesiące. Niech trwa nasza złota, polska jesień!
słój granoli
składniki
• 150 g płatków owsianych
• 100 g orzechów laskowych
• 100 g suszonej żurawiny
• 150 g syropu klonowego/ z agawy
• 100 g suszonych jabłek
• 2 łyżki dowolnego oleju
• 100 g gorzkiej czekolady
• laska wanilii (opcjonalnie)
wykonanie
Płatki, orzechy, syrop oraz olej wymieszaj dokładnie w misce.
Mieszankę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.
Co 10 minut uchyl drzwiczki, przemieszaj płatki i skontroluj barwę. Kiedy będą opalone na brązowo wyłącz piekarnik. Całość powinna zająć około 30 minut.
Do granoli dodaj żurawinę, posiekaną czekoladę i rozdrobnione jabłka.
Płatki przechowuj w słoju zamkniętym z laską wanilii.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.