Granola z żurawiną, pieczonym jabłkiem i czekoladą

13 października 2015 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, przetwory, wegańskie
1

Przyszły te dni, kiedy otwierając o poranku okno spoglądam na świat przez zamarzniętą szybę. Po kolejnym zajętym weekendzie mogę przez chwilę pobyć w domu. Wsuwam stopy w kapcie i jak mała dziewczynka cieszę się z ognia płonącego w kominku. Rozgrzewam piekarnik i wkładam do środka blaszkę z ulubionymi płatkami w słodkim, lepiącym syropie. Z wielkiej, papierowej torby wyciągam plasterki jabłek suszonych skrupulatnie przez ostatnie miesiące. Niech trwa nasza złota, polska jesień!

DSC_4657_Snapseed

słój granoli

Granola z żurawiną, pieczonym jabłkiem i czekoladą

składniki

• 150 g płatków owsianych
• 100 g orzechów laskowych
• 100 g suszonej żurawiny
• 150 g syropu klonowego/ z agawy
• 100 g suszonych jabłek
• 2 łyżki dowolnego oleju
• 100 g gorzkiej czekolady
• laska wanilii (opcjonalnie)

wykonanie

Płatki, orzechy, syrop oraz olej wymieszaj dokładnie w misce.

Mieszankę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

Co 10 minut uchyl drzwiczki, przemieszaj płatki i skontroluj barwę. Kiedy będą opalone na brązowo wyłącz piekarnik. Całość powinna zająć około 30 minut.

Do granoli dodaj żurawinę, posiekaną czekoladę i rozdrobnione jabłka.

Płatki przechowuj w słoju zamkniętym z laską wanilii.

Smacznego!

DSC_4659_Snapseed

free-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011