A gdyby tak się pomylić? Tarta Tatin

6 kwietnia 2013 , In: bez soi, ciasta
0

To zabawne jak dużo dobrego dla ludzkości powstało przez pomyłkę. Ciekawe o czym myślała Stéphanie Tatin kiedy roztargniona zaczęła wykładać foremkę jabłkami zamiast kruchego ciasta. 

Tarta Tatin to ciasto rangi światowej, którego przygotowanie jest tak naprawdę bardzo proste. Jeszcze gorąca, podana dla kontrastu z dobrymi lodami waniliowymi to obłędny deser.

 

Tarta Tatin

Potrzebne składniki:

wypełnienie: 4-6 jabłek (w zależności od wielkości jabłek i formy), 75 g cukru, 100 g masła, 2 łyżki śmietanki 30%

ciasto: 250 g bezglutenowego ciasta francuskiego* lub starannie przygotowane ciasto kruche, np.: kostka (200 g) masła (zimnego, posiekanego), 400 g przesianej, bezglutenowej lub pszennej mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)

Sposób przygotowania:

Jeżeli korzystasz z ciasta kruchego przygotuj je teraz zagniatając razem wszystkie składniki a następnie chłodząc 30 min w lodówce, jeżeli używasz francuskiego rozwałkuj cienko płaty.

Jabłka obierz, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne a następnie pokrój na dwie części by powstały ćwiartki.

Masło rozpuść w garnku z cukrem. Dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu 5 minut.

Wrzuć owoce i wymieszaj z powstałym karmelem tak by otulił jabłka cienką warstwą.

Blaszkę do tarty lub inną okrągłą wcześniej natłuszczoną i wyścieloną arkuszem papieru do pieczenia wyłóż ciasno jabłkami.

Pokryj owoce rozwałkowanym ciastem i zawiń końce pod spód.

Piecz 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Aby uniknąć niepotrzebnych frustracji ciasto przełóż na duży talerz stanowczo pociągając za końce papieru, krój na porcje a spodem do góry odwracaj każdy kawałek osobno przed podaniem.

Smacznego!

*biorąc pod uwagę gabaryty ciasta francuskiego Balviten- dwa płaty

_DSC3192_Snapseed

_DSC3231_Snapseed

_DSC3268_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Wspaniały i niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie jabłek. Mniam!

      • Weronika
      • 6 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      Nie mój, ale popieram :)

  2. Odpowiedz

    zwykłe francuskie też się nada? bo nie wiem, czy bezglutenowe jakoś się może różni od zwykłego czy coś 😉 i czy wystarczy tylko wyłożyć papierem, czy też trzeba jeszcze natłuścić, ma to jakieś znaczenie? glupia ja xd

      • Weronika
      • 7 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      Oczywiście, że tak. Ciasto zawiera samo w sobie bardzo dużo tłuszczu, więc absolutnie tylko papier.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011