A po powrocie …puszyste serniczki

28 sierpnia 2011 , In: babeczki i ciastka
1

Witajcie! Powracam już do pieczenia. Bardzo się za tym zajęciem stęskniłam i moja głowa aż powiększa się od nadmiaru pomysłów 😉

Dziś proponuję cudowny deser w wersji a’la muffinek :) Chodzi o pyszne, puszyste serniczki. Najlepsze zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, chociaż mi smakują i następnego dnia.

Nie przepadam za typowymi sernikami na kruchym spodzie, dlatego lubię tworzyć takie różne wariacje. Ta składa się z puszystego kakaowego ciasta z dodatkiem miodu  i delikatnej masy serowej która swój ładny kolor zawdzięcza dodaniu tylko białek. Szybki i nieskomplikowany. Zdecydowanie polecam!

Serniczki na kakaowym spodzie:

Potrzebne składniki:

 

¨      Spód: 50 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 1 jajko, szczypta sody, 2 łyżeczki kakao, 3 łyżki miodu, 50 g masła

¨      Masa serowa: 500 g sera, dwie łyżki mąki bezglutenowej, ziemniaczanej lub pszennej, cukier (użyłam 4 łyżki), białko z jednego jajka

¨      12 papierowych foremek do muffinek, 2 łyżeczki kakao do posypania, tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Formę do 12 muffin wyłóż małymi papierowymi, natłuszczonymi foremkami.

Masło utrzyj z miodem. Dodaj jajko, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Masę wyłóż po równo do każdej z papilotek.

Ser utrzyj z cukrem i mąką. Dodaj białko. Masę serową wyłóż na kakaową. Piecz około 30 min. Następnie wystudź i posyp kakao.

Smacznego!

Jeżeli nie masz formy na 12 muffin upiecz w tej na 6. Wtedy masę serową przygotuj dwa razy. Do każdej porcji osobno. Masa kakaowa może poczekać.

Serniczki można też przygotować bez formy, jednak wtedy będą dość niekształtne.

 

  1. Odpowiedz

    Serniczki po prostu rozpływają się w ustach. Są leciutkie i puszyste i do tego takie śliczne! :)

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Ale słodka recenzja 😀

    • ewa
    • 10 września 2011
    Odpowiedz

    serniki coś co kocham :)

      • Weronika
      • 10 września 2011
      Odpowiedz

      Więc polecam zrobić! Są inne, ale przepyszne! :)

    • doraa
    • 21 września 2012
    Odpowiedz

    czy białko do masy serowej ma być ubite??

      • Weronika
      • 23 września 2012
      Odpowiedz

      Nie, nie. Nie tym razem :)

  2. Odpowiedz

    Weroniko, jakiego kakao używasz?

  3. Odpowiedz

    myślę że z kakao będzie problem- prawdziwe przynajmniej moje zawiera śladowe ilości, a słodkie nie sprawdzałam

      • Weronika
      • 21 października 2012
      Odpowiedz

      Ależ nie, proponuję Celiko.

  4. Odpowiedz

    zastanawiam się jakiego sera użyć? homogenizowanego czy zwykłego twarogu? uwielbiam serniki, chcę teraz spróbować czegoś innego

      • Weronika
      • 16 marca 2013
      Odpowiedz

      Najlepiej zwykłego, mielonego.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011