Apetyczne pożegnanie wakacji :-)

31 sierpnia 2011 , In: ciasta
0

Trzeba przyznać, że jutro czas wracać do obowiązków. Niestety sierpień nie przewidział trzydziestego drugiego dnia :)

Na to właśnie pożegnanie przygotowałam dzisiaj przepyszną, aksamitną roladę z malinami z własnego krzaczka. Niebo w ustach 😀

Próbowałam ją zrobić już wczoraj. Niestety proporcje były źle wyważone i ciasto nie wyszło. Dzisiaj natomiast sypnęłam składniki „na oko” i biszkopt był świetny.

Nadaje się on również do tortów. Trzeba tylko go powiększyć lub pomniejszyć- zależy z jakiej formy chcemy skorzystać. W każdym razie ja wykonam go jeszcze nie raz.

Rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ważne żeby zaraz po wyjęciu z piekarnika przełożyć ją na ściereczkę i zrolować.

Bardzo polecam przepis!

 

Z przykrością muszę stwierdzić, że od 1 września, nie będę tak jak dotychczas pojawiać się na blogu codziennie.  III klasa gimnazjum i zajęcia pozalekcyjne odbiorą mi dużo wolnego czasu. Będę jednak starała się kilka razy w tygodniu podzielić się z Tobą przepisem lub chociażby krótkim przemyśleniem. Będę też odpowiadać na komentarze, sukcesywnie pisać porady i tłumaczyć trudniejsze pojęcia 😉

Rolada ze śmietaną i malinami:

Sposób przygotowania:

¨      3 jajka w temperaturze pokojowej, 100 g cukru pudru, 3 łyżki mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej (możesz zastąpić mąką ziemniaczaną), łyżeczka cukru waniliowego, pół łyżeczki bezglutenowego lub zwykłego proszku do pieczenia

¨      300 ml śmietanki 30%, łyżeczka cukru waniliowego, szklanka malin, cukier puder (opcjonalnie, wedle upodobań)

¨      Dwa arkusze papieru do pieczenia, łyżka cukru pudru, tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. ok. 190 stopni C. Blaszkę (moja: niska o wymiarach 23,5 na 32,5 cm. Może być trochę większa lub mniejsza. Zmieni to wielkość lub grubość rolady) wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść.

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj proszek. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem!

Przelej masę do formy i piecz 8-10 minut. Piekłam 9. W tym czasie na blacie rozłóż czystą ściereczkę, a na niej arkusz papieru. Posyp go łyżką cukru pudru. Upieczony biszkopt pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie chwyć za rogi papieru i wyjmij  z blachy. Przełóż na czysty papier i odwróć na drugą stronę. Zwiń roladę wraz z papierem i ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak ciasto aż do wystygnięcia.

Po tym czasie ubij śmietanę do sztywnej konsystencji , dodaj cukier waniliowy i ewentualnie cukier puder. Maliny umyj i osusz.

Rozwiń roladę. Posmaruj śmietaną. Wyłóż owoce. Zwiń ponownie i owiń przezroczystą folią. Tak przygotowany deser umieść w lodówce na około 2 godziny. Schłodzona rolada, będzie dobrze się kroiła.

 

Smacznego!


    • Mama
    • 31 sierpnia 2011
    Odpowiedz

    A żebyś wiedziała Werciu, że apetyczne.
    Zawsze wydawało mi się, że rolada to coś, co może zrobić tylko zawodowy cukiernik. A tu proszę, takie cudo powstało za sprawą mojego młodszego dziecka!
    Jako naoczny świadek i pierwszy „tester” :) muszę przyznać, że tych wakacji wykonałaś ogromny kawał roboty. Dzisiejszy wpis jest już czterdziestym z kolei! Myślę, że niejedna dorosła osoba może pozazdrościć Ci determinacji i konsekwencji. Tak trzymaj. Jesteśmy z Ciebie bardzo, bardzo dumni.

      • Weronika
      • 5 września 2011
      Odpowiedz

      A tu niespodzianka. Rolada to jedno z najprostszych ciast! :)
      Czterdzieści… wpisów minęło jak jeden dzień :) Dla mnie, dosłownie! 😉
      Cieszę się, robię to, co mnie bardzo pasjonuje.

    • Jadzia
    • 6 września 2011
    Odpowiedz

    Droga Weroniko

    A ja nie wiedziałam, że aż z taką pasją tak młoda osoba może zajmować się pieczeniem ciast, przygotowywaniem deserów, gotowaniem…
    Jesteś wyjątkowa! Podziwiam to, co robisz.
    I oczywiście ta rolada! Przepyszny biszkopt tak lekki, puszysty, ogromne uznanie. Doceniam to tym bardziej, że też potrafię upiec.
    Gratuluję!

      • Weronika
      • 6 września 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję, dziękuję! Pieczenie i zwijanie rolady to sama przyjemność. :)

      Pozdrowienia!

    • ewa
    • 10 września 2011
    Odpowiedz

    po prostu coś cudownego mam nadzieje że spróbuje :)

      • Weronika
      • 10 września 2011
      Odpowiedz

      Ostatnio rolada króluje w moje kuchni :) Krzaczki z malinami pęcznieją, więc większość ląduje właśnie w tym pysznym biszkopcie.

        • ewa
        • 12 września 2011
        Odpowiedz

        Mam nadzieje że na prezentacje na g-w spróbujemy z tej strony :)

          • Weronika
          • 12 września 2011
          Odpowiedz

          Na prezentacje (o hobby dla niewtajemniczonych :)) mam już inne plany 😉

    • Mama
    • 11 września 2011
    Odpowiedz

    Wczoraj znów była rolada. Ponieważ dotarła na stół po osiemnastej (jadam tylko do tej godziny), już jej nie skosztowalam. Natomiast z wielką przyjemnością przyglądałam się i przysłuchiwałam reakcjom gości. Musiała być baaardzo pyszna. :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Dobranoc warsawbynight
  • driptime w ministerstwokawy
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • sundayafternoon coffeetime
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip

Blog roku 2011

Blog roku 2011