Awokado nikogo już nie dziwi, choć niektórzy do dziś nie wiedzą jak się z nim obejść. Jest genialne do przygotowania banalnych dipów do sałatek, burgerów czy wrapów, jest doskonałą bazą do koktajli, ale smakuje też świetne samo w sobie. Jeżeli nie przepadasz za awokado w sałatce, przygotuj z niego śniadaniowy „jogurt”, który spałaszujesz z dodatkiem chrupiącego muesli i sezonowymi owocami. Do dzieła!
PS Awokado potrafi sprawić psikusa. Długo dokonywałam złego zakupu, łatwo natrafić na te, których pestka pokryta jest już pleśnią. Od pewnego czasu kupujemy jeszcze twarde, które po kilku dniach spędzonych w kuchni nabierają wspaniale miękkiego i tłustego miąższu.
2-3 porcje
Awokado śniadaniowe
składniki
– 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
– 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)
– syrop z agawy do smaku
– płatki owsiane bezglutenowe/ muesli
– świeże owoce
wykonanie
Łyżeczką wydrąż miąższ awokado i przełóż do blendera. Zmiksuj z mlekiem i dodaj syrop do smaku.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem owoców i płatków.
Bon Appetit!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.