Roślinna pascha

12 kwietnia 2014 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie, Wielkanoc
0

Pierwsza myśl o Świętach bez mleka to pascha z nerkowców. Prosta i wbrew pozorom bardzo kremowa masa, która przy użyciu składników w odpowiedniej proporcji, idealnie zachowuje tradycyjną formę. Serek jest pyszny, pełen bakalii, chrupiących orzeszków, wanilii i cytrusów. Słodzony daktylami, bez żółtek i krowiej laktozy. Polecam zaserwować którejś cioci, która może liczy kalorie albo zwykła narzekać, że wszystko za tłuste, za słodkie.

średnica ok 22 cm

Pascha z nerkowców

składniki:

– serek: 300 g namoczonych kilka godzin nerkowców*, 200 ml śmietanki roślinnej (migdałowej, ryżowej etc.), 15-17 daktyli, 1 łyżka oleju kokosowego, nasionka wydrążone z 1 laski wanilii, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i cytryny

– dodatki: 100 g rodzynek, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanych migdałów, skórka otarta z 1 pomarańczy i cytryny, 1 łyżka rumu (lub innego alkoholu- użyłam orzechowej nalewki)

wykonanie:

Nerkowce, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami łyżką (olej kokosowy rozpuść przed dodaniem) i dokładnie rozdrobnij blenderem. Może to potrwać kilka minut, miksujemy do upadłego na idealnie kremową masę.

Do serka dodaj posiekane orzechy i bakalie, skórkę otartą z wcześniej sparzonych cytrusów. Dodaj łyżkę alkoholu i wszystko dokładnie wymieszaj. Sitko wyłóż gazą (najlepiej jedną szeroką, aby uniknąć szalonych wzorków jak na zdjęciu :)). Cały serek włóż do tak przygotowanego naczynka, wyrównaj. Pustą laskę wanilii ułóż na wierzchu i przykryj paschę folią. Odstaw do lodówki na całą noc.

Rano odkryj folię, połóż talerzyk i szybkim ruchem ręki przełóż paschę na niego. Zdejmij delikatnie gazę a twarożek przyozdób bakaliami i owocami.

Smacznego!

*po napęcznieniu ok 0,5 kg

_DSC1109_Snapseed

_DSC1123_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
20 lutego 2012

Podwójnie czekoladowe brownie!

ciasta
Zobacz więcej
30 września 2016

Dyniowa uczta bezglutenowa

warsztaty
Zobacz więcej
28 października 2014

Smoothie dyniowe

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, napoje, wegańskie
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundayafternoon coffeetime
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Dobranoc warsawbynight
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • driptime w ministerstwokawy

Blog roku 2011

Blog roku 2011