Roślinna pascha

12 kwietnia 2014 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie, Wielkanoc
0

Pierwsza myśl o Świętach bez mleka to pascha z nerkowców. Prosta i wbrew pozorom bardzo kremowa masa, która przy użyciu składników w odpowiedniej proporcji, idealnie zachowuje tradycyjną formę. Serek jest pyszny, pełen bakalii, chrupiących orzeszków, wanilii i cytrusów. Słodzony daktylami, bez żółtek i krowiej laktozy. Polecam zaserwować którejś cioci, która może liczy kalorie albo zwykła narzekać, że wszystko za tłuste, za słodkie.

średnica ok 22 cm

Pascha z nerkowców

składniki:

– serek: 300 g namoczonych kilka godzin nerkowców*, 200 ml śmietanki roślinnej (migdałowej, ryżowej etc.), 15-17 daktyli, 1 łyżka oleju kokosowego, nasionka wydrążone z 1 laski wanilii, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i cytryny

– dodatki: 100 g rodzynek, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanych migdałów, skórka otarta z 1 pomarańczy i cytryny, 1 łyżka rumu (lub innego alkoholu- użyłam orzechowej nalewki)

wykonanie:

Nerkowce, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami łyżką (olej kokosowy rozpuść przed dodaniem) i dokładnie rozdrobnij blenderem. Może to potrwać kilka minut, miksujemy do upadłego na idealnie kremową masę.

Do serka dodaj posiekane orzechy i bakalie, skórkę otartą z wcześniej sparzonych cytrusów. Dodaj łyżkę alkoholu i wszystko dokładnie wymieszaj. Sitko wyłóż gazą (najlepiej jedną szeroką, aby uniknąć szalonych wzorków jak na zdjęciu :)). Cały serek włóż do tak przygotowanego naczynka, wyrównaj. Pustą laskę wanilii ułóż na wierzchu i przykryj paschę folią. Odstaw do lodówki na całą noc.

Rano odkryj folię, połóż talerzyk i szybkim ruchem ręki przełóż paschę na niego. Zdejmij delikatnie gazę a twarożek przyozdób bakaliami i owocami.

Smacznego!

*po napęcznieniu ok 0,5 kg

_DSC1109_Snapseed

_DSC1123_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Dobranoc warsawbynight
  • sundayafternoon coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • driptime w ministerstwokawy

Blog roku 2011

Blog roku 2011