Roślinna pascha

12 kwietnia 2014 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie, Wielkanoc
0

Pierwsza myśl o Świętach bez mleka to pascha z nerkowców. Prosta i wbrew pozorom bardzo kremowa masa, która przy użyciu składników w odpowiedniej proporcji, idealnie zachowuje tradycyjną formę. Serek jest pyszny, pełen bakalii, chrupiących orzeszków, wanilii i cytrusów. Słodzony daktylami, bez żółtek i krowiej laktozy. Polecam zaserwować którejś cioci, która może liczy kalorie albo zwykła narzekać, że wszystko za tłuste, za słodkie.

średnica ok 22 cm

Pascha z nerkowców

składniki:

– serek: 300 g namoczonych kilka godzin nerkowców*, 200 ml śmietanki roślinnej (migdałowej, ryżowej etc.), 15-17 daktyli, 1 łyżka oleju kokosowego, nasionka wydrążone z 1 laski wanilii, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i cytryny

– dodatki: 100 g rodzynek, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanych migdałów, skórka otarta z 1 pomarańczy i cytryny, 1 łyżka rumu (lub innego alkoholu- użyłam orzechowej nalewki)

wykonanie:

Nerkowce, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami łyżką (olej kokosowy rozpuść przed dodaniem) i dokładnie rozdrobnij blenderem. Może to potrwać kilka minut, miksujemy do upadłego na idealnie kremową masę.

Do serka dodaj posiekane orzechy i bakalie, skórkę otartą z wcześniej sparzonych cytrusów. Dodaj łyżkę alkoholu i wszystko dokładnie wymieszaj. Sitko wyłóż gazą (najlepiej jedną szeroką, aby uniknąć szalonych wzorków jak na zdjęciu :)). Cały serek włóż do tak przygotowanego naczynka, wyrównaj. Pustą laskę wanilii ułóż na wierzchu i przykryj paschę folią. Odstaw do lodówki na całą noc.

Rano odkryj folię, połóż talerzyk i szybkim ruchem ręki przełóż paschę na niego. Zdejmij delikatnie gazę a twarożek przyozdób bakaliami i owocami.

Smacznego!

*po napęcznieniu ok 0,5 kg

_DSC1109_Snapseed

_DSC1123_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
3 grudnia 2011

Słodka przekąska na drugie śniadanie

ciasta
Zobacz więcej
25 lipca 2012

Wilgotne, lawendowo-pomarańczowe

ciasta
Zobacz więcej
7 kwietnia 2012

Słów kilka

Bez kategorii
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Moja książka w sprzedaży od maja 2015

Książka "Bez glutenu" Weronika Madejska

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Jest nalenik jest impreza pancakes glutenfree partytime natchniona
  • Cze! Troch zniknam dla poszczenia wedug dr Dbrowskiej Jeszcze kilkahellip
  • To bdzie dobry rok  newyear
  • Czasoumilacze zimowe winter coffeetime
  • Jak mio wrci do takich posikw plantbased cleaneating glutenfree
  • newpost glutenfree chocolatecake
  • newrecipe glutenfree vegan pancakes
  • Szed przez gry i lasy ale w kocu jest Plannerhellip
  • W studiokulinarnemaleprzyjemnosc co si dzisiaj wydarzyo Spenia si moje marzeniehellip
  • newpostonmyblog
  • chocolatecake glutenfree vegan
  • Cze Berlin eatlovers glutenfree plantbased cleanfood

Kategorie wpisów

Blog roku 2011

Blog roku 2011