Babeczki na najlepszym biszkopcie

12 grudnia 2011 , In: babeczki i ciastka
1

Nie będę pisać jak trudno mi o wolną chwilę. Zawsze bardzo czekam na święta, ale kiedy nadchodzą nie mogę znaleźć czasu na przygotowanie wszystkich pyszności :( Ciągle mam nadzieję, że zdążę zrobić wszelkie pierniczki, makowce, a może i jadalną chatkę z piernika… Dzisiaj jednak zupełnie powszednie babeczki :)

Jest to bita śmietana i owoce, na pysznym, delikatnym biszkopcie. Babeczki to modyfikacja rolady. Lubię wykorzystywać jeden przepis na jak najwięcej możliwych sposobów. Ten jest właśnie takim przykładem.

Babeczki upiekłam dla poprawy humoru,  a te  świąteczne wypieki obiecuję niebawem :)!

 

Potrzebne składniki:

¨       3 jajka, 100 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej (używam zamiennie), 3 łyżki mąki bezglutenowej lub pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia

¨       250 ml śmietanki 30%, dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temp 190 stopni C. Formę na muffiny natłuść (możesz wyłożyć papierowymi papilotkami).

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj proszek. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem!

Przelej masę do foremek i napełniaj do ½ wysokości. Piecz 10 minut. Pozostałe ciasto piecz w ten sam sposób.

Wszystkie babeczki wystudź.

Owoce opłucz, obierz, pokrój. Śmietanę (schłodzoną!) ubij na sztywno. Babeczki dekoruj śmietaną i owocami.

 

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
6 września 2011

Szybki sernik

Bez kategorii
Zobacz więcej
11 sierpnia 2011

Dla koneserów czekolady

torty
Zobacz więcej
17 sierpnia 2017

Ciabatta

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, pieczywo, wegańskie
Zobacz więcej
    • Marcin
    • 12 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Babeczki bardzo, bardzo, ale to bardzo pyszne, jak na „natchnioną” przystało! Zwłaszcza na wieczorne uczenie się hołdów pruskich. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś spróbuję i polecam.

      • Weronika
      • 13 grudnia 2011
      Odpowiedz

      Dziękii! :) Nauki wzbogacone słodkościami to pewnie nie najlepszy pomysł, ale na pewno humor mogą poprawić :)

    • Łasuch
    • 15 grudnia 2011
    Odpowiedz

    <3!

  1. Odpowiedz

    Natchniona Imienniczko , mam dwa pytania do Ciebie 😉
    po pierwsze : ile z tego przepisu wyjdzie upieczonych babeczek? czy tyle , ile w foremce?
    po drugie : jaką głębokość ma twoja forma na muffiny? ( w sensie w tych dołeczkach na ciasto 😉 ) proszę podaj tak mniej więcej, bo chciałam sobie kupić ale wszystkie mi się jakieś takie płytkie wydają i boję się że będą płaskie ;(

    no wyszło tych pytan chyba więcej niż dwa za co z góry przepraszam 😉

      • Weronika
      • 21 października 2012
      Odpowiedz

      Ta foremka jest standardowa. Mi też kiedyś wydawały się płaskie, ale na papierową papilotkę są idealne. Spokojnie 😉
      A wyjdą około 2 takie foremki.

  2. Odpowiedz

    Dziękuję ślicznie! 😉 teraz będę zwarta i gotowa do pieczenia muffinek… ;D tyle jest tych możliwości, tyle dekoracji do wykorzystania i tyle pomysłów, że głowa mała … ;] Zmotywowana, zwarta i gotowa wracam do przeglądania kolejnych przepisów na Twoim blogu, ale nie tylko na te cudeńka w uroczych papilotkach 8)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011