Babeczki z czereśniami i lipcowe poranki

1 lipiec 2012 , In: babeczki i ciastka
0

Planuję, notuję, marzę, czytam, rozmawiam.

Wyobrażam sobie bardzo wiele różnych rzeczy i obmyślam punkty przyszłości. Czekam na wyniki do liceum choć optymistycznie zastanawiam się już gdzie będzie można w nowym miejscu zajrzeć na kawę po szkole.

Późnym wieczorem porządkuję korespondencję, a rano… błogo przewracam się na drugi boczek, łechtana promyczkami słońca w swojej, lawendowej sypialni.

Zapraszam na babeczki z czereśniami. Słodkie, owocowe, z maślanym kremem. Na poprawę humoru. Ot tak!

 

10 sztuk

Babeczki z czereśniami:

Potrzebne składniki:

ciasto: 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 100 g cukru, 2 małe jajka, 125 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 200 g czereśni

krem: 2 żółtka, 1 jajko, 5 łyżek cukru, 150 g miękkiego masła, czereśnie dla smaku i zabarwienia

– papierowe papilotki, czereśnie do ozdoby

Sposób przygotowania:

Cukier utrzyj z oliwą. Dodaj po jednym jajku i miksuj około 7 minut.

Przesianą mąkę dodaj do masy i wymieszaj dokładnie. Formę na muffiny wyłóż jednorazowymi papilotkami i wypełnij je do 3/4 wysokości. Do każdej dodaj ok 2 czereśnie bez pestek. Piecz około 25 minut w temp. 190 stopni C.

Przygotuj krem:

Jajko i żółtka utrzyj z cukrem na parze (pojęcie w słowniku) przez około 15 minut. Puszystą, jasną masę wystudź. Masło utrzyj mikserem na puch i dodawaj po łyżce masy jajecznej i czereśni. *

Wystudzone babeczki pokrywaj kremem i ozdabiaj owocami.

Smacznego!

*w upalne dni krem może stać się trudny w użyciu, dlatego przed nakładaniem warto umieścić go na 10 minut w lodówce.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
16 marzec 2012

Efekt rolowany

ciasta
Zobacz więcej
24 lipiec 2011

Bajeczny, włoski deser!

desery
Zobacz więcej
12 kwiecień 2014

Roślinna pascha

bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie, Wielkanoc
Zobacz więcej
    • Agnieszka
    • 2 lipiec 2012
    Odpowiedz

    Mniam!

    • Karolina
    • 3 lipiec 2012
    Odpowiedz

    Hej, te babeczki wyglądają znakomicie:) Chciałabym je zrobić, mam jednak pytanie: czy koniecznie trzeba użyć oliwy z oliwek, nie wystarczy zwykły olej?

      • Weronika
      • 3 lipiec 2012
      Odpowiedz

      Oczywiście, możesz z dowolnym olejem 😉

    • Patrycja
    • 4 lipiec 2012
    Odpowiedz

    Przecudne. Wyglądają niesamowicie smakowicie. 😀

    • aga
    • 10 lipiec 2012
    Odpowiedz

    ja tez mam te pilotki! sa okropne trzba uzyc ze 3 do jdnej babeczki.

      • Weronika
      • 10 lipiec 2012
      Odpowiedz

      A to dlaczego?

    • Ola
    • 12 lipiec 2012
    Odpowiedz

    Tak myślę, że wykorzystam przepis tylko użyję truskawek:) na urodziny koleżanki, w ozdobnym pudełeczku, mam nadzieję że będą jej smakować:D

      • Weronika
      • 13 lipiec 2012
      Odpowiedz

      Będzie pięknie 😉 Taki prezent ma dużą wartość!

    • Redaktor ;-)
    • 25 sierpień 2012
    Odpowiedz

    Mniam! Pyszne, wspaniałe, dobre – mimo, że z malinami. Będę miał popisowy przepis na imprezy :) Oby więcej tak pysznych przepisów :)

Reply to Karolina. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011