Pierniczki nadziewane

0

W tym roku święta bez płatka śniegu i czerwonych nosów. Na jutro jeszcze jedna propozycja pierniczkowa! 

około 50 pierniczków

Pierniczki w czekoladzie, nadziewane powidłami:

Potrzebne składniki:

¨      100 g gorzkiej czekolady, 1 szklanka miodu (pojemność 250 ml), jajko, około 400 g mąki bezglutenowej, (mniej lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta), 2 łyżki przyprawy do piernika, 1/3 łyżeczki sody, 50 g miękkiego masła, 2 łyżeczki kakao

¨      kilka arkuszy papieru do pieczenia, foremki do wykrawania pierniczków

¨      powidła śliwkowe, tabliczka czekolady + 1/4 mleczka zagęszczonego do polewy

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj miód i odstaw do ostudzenia.

Mąkę przesiej. 2/3 mąki umieść w misce. Dodaj sodę, przyprawę, masło, jajko oraz wystudzoną czekoladę.

Zagnieć gładkie ciasto, dodając po trochu pozostałą mąkę.

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, podsypując mąką. Przygotuj dwie szklanki. Większą wykrój z ciasta koła. Powidła nakładaj łyżeczką w odstępach bezpośrednio na pozostałe rozwałkowane ciasto. Na plamki nałóż wykrojone koła i mniejszą szklanką wycinaj pierniczki tak by automatycznie złączyła się górna i dolna warstwa, a powidła pozostały w środku. Przełóż na papier do pieczenia.

Piecz 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta).

Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj mleczko i wymieszaj.

Pierniczki pokryj czekoladą, wystudź i przechowuj szczelnie zamknięte.

Smacznego!

_DSC5075_Snapseed

    • Dagmara
    • 22 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Weroniko, dzięki za przepis! Mam nadzieję, ze uda mi się jeszcze zrobić te pierniczki przed świętami :) Składam właśnie zamówienie w – polecanych przez Ciebie – Free Delikatesach. Myślisz, że ta czekolada http://freedelikatesy.pl/czekolada_gorzka_bio_100g_rapunzel.html będzie odpowiednia? :)
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

  1. Odpowiedz

    OMG wyglądają bosko!!!!!!!! <3

    • ewa
    • 28 grudnia 2013
    Odpowiedz

    o jejciu jak ja lubię pierniczki 😀 Uwielbiam

    • Ania
    • 23 listopada 2014
    Odpowiedz

    Pierniczki planuję zrobić z dziećmi w tym roku. Zastanawiam się tylko ile przed świętami trzeba je upiec, by na czas były miękkie.

      • Weronika
      • 28 listopada 2014
      Odpowiedz

      Jak najwcześniej i zamknąć w puszcze. Tylko nie wiem jak to będzie z nadziewanymi, te zjedliśmy w zeszłym roku natychmiast :)

  2. Odpowiedz

    Czekolada jest konieczna, mogę zastąpić ją kakao? :)

      • Weronika
      • 4 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Czekolada.

  3. Odpowiedz

    Weroniko,dzieki za przepis!! Pierniczki sa pyszne:) Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat :)

    • anna
    • 3 października 2015
    Odpowiedz

    Witam, a jakiej bg mąki Pani używa?

    • Joanna
    • 23 listopada 2015
    Odpowiedz

    WERONIKO jakiego mleka użyć z puszki lub z kartonika ? pozdrawiam

      • Weronika
      • 24 listopada 2015
      Odpowiedz

      Każde się nada.

    • Ola
    • 28 listopada 2015
    Odpowiedz

    Próbowałam je zrobić dwukrotnie. W smaku były dobre ale konsystencja…niezadowalająca. Po upieczeniu rozwalały się przy najmniejszym dotyku, ciężko było je nawet posmarować czekoladą, bo kawałki pierniczków przyklejały się do silikonowego pędzelka. Podczas jedzenia sypkie, zapychające – w ustach tworzyły kleistą masę. Nie dało się zjeść ani jednego pierniczka bez popijania szklanką wody. Nie wiem co robię nie tak. ;(

    • Kasia
    • 3 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, jakiej mąki najlepiej użyć do tych pierniczków?

    • Dorota
    • 18 grudnia 2016
    Odpowiedz

    jakie mąki najlepiej tu pasują? czy jednak jakaś gotowa mieszanka?

    • Asia
    • 19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam;) Pierniczki wyglądają obłędnie, mam jedno pytanie, czy użyła Pani gotowej mieszanki mąki bezglutenowej czy wymieszała kilka, które były pod ręką? Pozdrawiam ciepło

    • MARTA
    • 11 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Hej, jakiej mąki najlepiej użyć do tego przepisu?

    • AnnaJ
    • 2 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Chciałabym wykonać takie pierniczki, ale chciałabym zapytać, jak moi poprzednicy, jakiej mąki użyć i w jakich proporcjach. Dziękuję i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011