„Sernik” kokosowy z tofu – bez mleka, cukru i jaj

15 czerwca 2013 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie
0

Na myśl o serniku bez sera można przewrócić oczami.

Wiem, że kiedy podam bliskim pozornie słodkie ciasto, nie muszę mieć wyrzutów sumienia. Składniki wydają się orientalne i trudno dostępne. Okazuje się, że pozytywnie opiniowane półprodukty można zdobyć już w marketach, a ekologicznych sklepów przybywa. Przed fanami zakupów internetowych stoi asortyment całego świata. Cena? Owszem. Wystarczy jednak malutki kawałek dobrej jakości ciasta by zrozumieć całe to zamieszanie!

Sernik z tofu- kokosowy z poziomkami

(bez glutenu, cukru, mleka i jaj)

składniki:

– 300 g świeżego, miękkiego tofu*, 2 łyżki oliwy z oliwek, 60-80 ml syropu z agawy, 2 łyżki mleka roślinnego, 2 łyżeczki kuzu**

– 1 łyżka mąki ryżowej, 75 g wiórek kokosowych, filiżanka poziomek

przygotowanie:
Tofu podziel na kostki i odsącz na sitku. Utrzyj powoli mikserem z agawą, mlekiem, oliwą i kuzu rozrobionym w odrobinie zimnej wody.

Do względnie gładkiej masy dodaj kopiastą łyżką mąki a następnie wiórki. Połowę poziomek dodaj do masy, mieszając łyżką.

Ciasto przełóż do niewielkiej foremki- tortownicy 20 cm lub keksówki- wyłożonej papierem do pieczenia.

Posyp łyżką wiórek i pozostałymi owocami.

Piecz 35 minut w temp. 180 stopni C. Sernik z tofu nie opadnie :)

Po ostudzeniu, pozwól mu odpocząć jeszcze godzinkę w lodówce.

Smacznego!

* istotne dla mnie jest by opakowanie posiadało informację, że soja nie pochodzi z upraw genetycznie modyfikowanych

** skrobi z korzenia rośliny kuzu- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością

_DSC8908_Snapseed

_DSC8930_Snapseed

_DSC8940_Snapseed

_DSC8942_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
26 września 2011

Najłatwiejsze lody

Bez kategorii
Zobacz więcej
2 listopada 2014

Pasztet z dynią

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie
Zobacz więcej
15 października 2012

Na dłuższy wieczór

Boże Narodzenie, ciasta, desery, torty
Zobacz więcej
    • baśka
    • 14 lipca 2013
    Odpowiedz

    a to ma być silken tofu czy może być zwykłe, np. polsoi?

      • Weronika
      • 14 lipca 2013
      Odpowiedz

      Po prostu świeże, surowe tofu, najzwyczajniejsze jakie możemy użyć do niemal wszystkiego.

  1. Odpowiedz

    Czy mogę czymś zastąpić kuzu?

      • Weronika
      • 25 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Jajkiem… Może 2 łyżeczkami zmielonego siemienia rozmieszanymi w odrobinie wody.

    • Weronika
    • 24 listopada 2013
    Odpowiedz

    Mogę zamiast syropu z agawy dać cukier ? :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011