Pamiętam swoją pierwszą lalkę, o której marzyłam miesiącami. Kiedy wyczekiwany prezent znalazł się pod choinką, nie mogłam przestać o niej myśleć. Dokładnie pamiętam z jaką czułością układałam ją w skrzynce wyłożonej miękkim kocem i zakładałam pastelowe skarpetki. Jako mała dziewczynka, uwielbiałam dostawać prezenty, które pozwalały poczuć się panią domu. Wśród nich znalazł się zestaw rozmaitych garnuszków i plastikowych, starannie wykonanych warzyw. Pamiętam nietuzinkowego bakłażana, którego wtedy nigdy jeszcze nie widziałam na sklepowej półce. Naciskałam go, podziwiając kształt i piękny kolor skórki, zastanawiając się jak smakuje. Dzisiaj, zapiekając bakłażana, odbywam sentymentalną podróż. Myślę jak banalne przedmioty kształtowały wyobraźnie, potrafiły zamienić zwykłe, szare popołudnie w niesamowitą przygodę i jak wyjątkowy był to czas.
Najlepszego, faszerowanego bakłażana piecze mi babcia. Ja też niejednokrotnie grillowałam go dla przyjaciółek albo rodziny. Wersja z kaszą gryczaną i ciągnącą mozzarellą pojawiła się już na blogu. Połączenie rumianej cebulki, jabłek i sosu sojowego skradło moje serce dawno temu. Mając pod ręką dodatkowo garść soczewicy, masło orzechowe i pestki granatu przygotowałam naprawdę sycącą i obiecującą, w pełni roślinną wersję popularnego klasyka.
dla 2 osób
składniki
• 2 duże bakłażany
• 70 g soczewicy
• 2 cebule
• 2 jabłka
• majeranek, oregano
• sos sojowy tamari
• oliwa
sos
• 2 łyżki masła orzechowego
• 2 łyżki syropu z agawy (lub ryżowego)
• 1 łyżeczka musztardy
• 6-8 łyżek zimnej wody
dodatkowo
• pestki granatu
• porwane listki bazylii
wykonanie
Soczewicę opłucz na sitku i ugotuj we wrzącej wodzie, do miękkości.
Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż miąższ. Powstałe łódki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie natłuść ich wnętrze i posyp majerankiem. Wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut (najlepiej skorzystaj z funkcji grill).
Na patelni zrumień pokrojoną cebulkę. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, a następnie pokrojone w dużą kostkę jabłka. Dorzuć pokrojone wnętrze bakłażanów. Składniki pozostaw na ogniu. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni. Jeżeli masz pod ręką dobrej jakości bulion, możesz podlewać nim składniki. Jeżeli nie, dodaj trochę wody lub oliwy. Wrzuć ugotowaną soczewicę, wymieszaj. Dopraw ziołami i sosem tamari.
Podpieczone bakłażany wypełnij przygotowanym farszem. Wsuń do piekarnika na kilka minut.
Masło orzechowe, agawę, musztardę i wodę wymieszaj na jasny, jednolity sos. Możesz przygotować naprawdę gęsty, intensywnie orzechowy lub płynną, delikatną wersję.
Gorące bakłażany polej sosem, posyp granatem i bazylią.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zrobiłam na imprezę rodzinną i wszystkim bardzo smakowało. Mąż był zachwycony. Świetny przepis!
Na moim stole bakłażany w tym wydaniu gościły już kilka razy i za każdym podaniem zachwycam się smakiem i wyglądem tego dania