Biszkopt z piankową bezą, kremem z kaszy i truskawkami

11 maja 2015 , In: babeczki i ciastka, bez mleka, ciasta, desery
0

Po ponad miesięcznym odpoczynku od cukru upiekłam ciasto na babski wieczorek z najlepszą przyjaciółką pod słońcem. Ta wychudła podczas egzaminów, straciła apetyt i martwi się o rekrutacje na swoją wymarzoną stomatologię. Młoda dama niepotrzebnie zaprząta sobie głowę negatywnymi myślami, gdyż jest jedną z ambitniejszych znanych mi osób, ale dobra kolacja, puszysty biszkopt i mała lampka wina podsyca dobre nastroje.

10 kawałków

Biszkopt z piankową bezą, kremem z kaszy jaglanej i truskawkami

składniki

biszkopt

– 3 jaja

– 60 g cukru lub ksylitolu

– 90 g mąki ziemniaczanej

– 1/4 łyżeczki sody

beza

– 4 białka w temp. pokojowej

– 200 g cukru lub ksylitolu w pudrze

– 1 łyżka octu winnego

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– szczypta soli

krem z kaszy jaglanej

– 100 g kaszy jaglanej (suchej)

– 750 ml mleka roślinnego (sojowe/migdałowe)

– syrop z agawy do smaku

dodatkowo

– 300 g truskawek

– 125 ml wody z sokiem cytrynowym

– płatki migdałowe (opcjonalnie)

wykonanie

Upiecz bezę: białka posyp szczyptą soli i ubij na idealnie sztywną pianę. Kiedy będzie już śnieżnobiała i błyszcząca dodawaj po dwie łyżki cukru. Za każdym razem dokładnie ubijaj masę by dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodaj ocet i mąkę i wymieszaj.

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej narysuj wcześniej okrąg odpowiadający tortownicy o średnicy 24 cm.

Umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C i susz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i pozostaw na minimum godzinę.

Po tym czasie upiecz biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do masy przesiej mąkę wymieszaną z sodą i wymieszaj dokładnie łyżką.

Piecz 10 minut w temp. 200 stopni C.

Przygotuj krem jaglany: kaszę opłucz dokładnie na sitku i ugotuj do miękkości w mleku. Następnie zmiksuj w blenderze na gładki krem i dosłódź syropem z agawy (lub innym słodzikiem).

Biszkopt nasącz obficie wodą z cytryną i rozsmaruj połowę kremu. Przykryj bezą, rozsmaruj pozostały budyń i pokryj ćwiartkami truskawek. Przed podaniem obsyp płatkami migdałowymi.

Podawaj po schłodzeniu.

Smacznego!

_DSC2808_Snapseed

_DSC2810_Snapseed

_DSC2821_Snapseed

_DSC2830_Snapseed

_DSC2840_Snapseed

freelogo

 

    • Weronika
    • 16 lutego 2018
    Odpowiedz

    Wyglada super😊 czy mozna zamiast octu dac sok z cytryny? Mami moja nie moze octu….

    Pozdrawiam, Nika

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011