Bananowe

24 września 2014 , In: babeczki i ciastka, bez mleka, bez orzechów, bez soi
5

Zawsze kiedy na blacie widzę brązowawe, dojrzałe banany myślę o cieście. Słodkie owoce są idealną bazą do wypieków, wystarczy kilka prostych składników, które mamy w kuchennych szafkach żeby zamienić przeleżałe nabytki w kuszący, słodki deser.

Dla niecierpliwych proponuję szybkie muffiny, podkręcone chrupiącymi orzechami i kawałkami czekolady które wymieszamy w jednej misce.

To co podoba mi się w nich najbardziej to iście poduszkowa struktura przy użyciu jedynie mieszanki naturalnych mąk.

20 muffin

Muffiny bananowe z orzechami

i czekoladą

składniki:

– 4 miękkie, dojrzałe banany

– 170 g mąki*

– 1 łyżeczka sody

– 60 ml oleju

– 100 g cukru

– 1 duże jajko

– 100 g posiekanych orzechów

– posiekana czekolada, kawałki bananów (opcjonalnie)

wykonanie:

Banany, olej, cukier i jajko zmiksuj dokładnie blenderem. Mąkę połącz z sodą i przesiej do bananów. Wmieszaj połowę orzechów.

Ciasto przełóż łyżką do formy wyłożonej papierowymi papilotkami, uwieńcz orzechami, czekoladą, plasterkami bananów.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Smacznego!

*50 g ziemniaczanej, 80 g ryżowej, 40 g gryczanej

_DSC2854_Snapseed

_DSC2866_Snapseed

_DSC2881_Snapseed

_DSC2897_Snapseedfreelogo

    • Iwona
    • 24 września 2014
    Odpowiedz

    Jakiej mąki ryżowej i gryczanej używasz? Ja do tej pory używałam Melvitu, ale od kiedy Stowarzyszenie zbadało próbki mąki kukurydzianej z tej firmy i okazało się, że jest zanieczyszczona nabrałam podejrzeń.

      • Weronika
      • 24 września 2014
      Odpowiedz

      Przeróżnie, czasami mielę ziarna. Z gotowych poleciłabym bezglutena, na pewno bezpieczne.

  1. Odpowiedz

    Ile ksylitolu zamiast cukru? :)

      • Weronika
      • 24 września 2014
      Odpowiedz

      nie używam ale podobnie jak cukru.

  2. Odpowiedz

    Dobry wieczór,
    a co mogę dodać jeśli moje dzieci nie mogą czekolady i orzechów?

      • Weronika
      • 24 września 2014
      Odpowiedz

      Może warto na wierzchu poupychać same plasterki bananów? :)

    • gabi
    • 24 września 2014
    Odpowiedz

    Super przepis :-) Dzieciaki będą zachwycone jak upiekę te muffinki.

    • Julka
    • 8 października 2014
    Odpowiedz

    Nie udało mi się zdobyć mąki gryczanej. Czym mogę ją zastąpić? Czy klasyczna mąka bezglutenowa nie zepsuje muffinek? :)

      • Monika
      • 5 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Ja zastepuje jaglana, daje jej tez o 10 g, i mniej ryzowej

      • Weronika
      • 9 października 2014
      Odpowiedz

      Nie, wręcz przeciwnie :)

  3. Odpowiedz

    Uwielbiam Twoje wariacje na temat przejrzałych bananów.
    A tak btw, w moim warzywniaku dostaję takie brązowe za friko, bo nikt nie kupi już zepsutych :)

      • Weronika
      • 13 października 2014
      Odpowiedz

      Faktem jest, że nawet w sklepie ekologicznym można znaleźć brązowe banany za grosze, na przecenie. Ale, że za free to nie słyszałam :)

        • kinga
        • 3 września 2016
        Odpowiedz

        Ja też raz dostałam za free ☺Kobieta w sklepie już nie mogła patrzeć na te brązowe banany.

  4. Odpowiedz

    Przeepyszne! Zrobiłam w formie jednego ciasta z formie do keksówki czy chleba ;d Z orzechami, malinami, kokosem i cynamonem na wierzchu! Wspaniałe na niekończący się dzień na uczelni! Będę to ciasto teraz robiła czesto :)

    • Ola
    • 4 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Hej. Chciałam się zapytać jaki jest cel dodawania tłuszczu do ciasta? Przeglądam Twoje przepisy i w wielu właśnie konieczne jest dodawanie tłuszczu. Niestety oprócz glutenu muszę stosować dietę ubogą w tłuszcz… Czy dodatek tego składnika związany jest z wilgotnością ciasta po upieczeniu? Czy mogę olej/masło zamienić na puree z bananów lub tartą marchew?

      • Weronika
      • 4 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Olej nadaje ciastu puszystości, poprawia strukturę ciasta. Banan ani tym bardziej marchewka nie sprawdzi się w cieście jogurtowym czy biszkoptowym, tam potrzebny jest właśnie olej. Jednym z głównych składników w ciastach kruchych jest masło. Zamiast tych muffinek mogę zaoferować inne, puszyste i z dodatkiem bananów: http://www.natchniona.pl/muffiny-z-bananami-i-czekolada.

  5. Odpowiedz

    Super przepis .Tez zrobilam ciasto w keksowce wyszlo super.Dzieki

  6. Odpowiedz

    Chciałabym sobie na wakacyjny wyjazd takie upiec i mam pytanie jak dlugo będą zdatne do spożycia bez lodówki?

      • Weronika
      • 15 lipca 2015
      Odpowiedz

      Do trzech dni, dłużej bym ich nie trzymała.

    • paula
    • 3 marca 2016
    Odpowiedz

    Jakiej maki gryczanej uzywasz ?z palonej kaszy Czy z bialej niepalonej?

      • Weronika
      • 3 marca 2016
      Odpowiedz

      Tutaj palonej, ale polecam niepaloną :)

    • kinga
    • 18 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wyszły mi pyszne. Ale naprawdę pyszne :) Lepszych muffinek nie jadłam. Te są takie proste do zrobienia, a efekt jest oszołamiający. Czekoladę dodałam do środka i wprost rozpływała się w ustach :) Postanowiłam zaryzykować i zrobiłam je pierwszy raz na Wielkanoc, razem z malinowym mazurkiem – niebo w gębie :)
    Jedyny kłopot to to, że następnego dnia trochę wysychają i są mniej smaczne – ale domyśliłam się, że to tak z wszystkimi babeczkami. Taka ich natura, chociaż pewnie i temu da się jakoś zaradzić :)

      • Weronika
      • 18 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Jeszcze ciepłe polecam zamknąć w szczelnym pudełku. Będą delikatnie wilgotne, ale i puszyste drugiego dnia. Ależ bym zjadła! :)

    • Magdalena
    • 1 września 2016
    Odpowiedz

    Kochana co zamiast bananów ? nie możemy ich :( a bardzo mi się reszta składu podoba 😀 Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź :)

      • Weronika
      • 6 września 2016
      Odpowiedz

      To babeczki bananowe :) Może mus z dyni o tej samej masie, ale nie robiłam, nie obiecuję.

    • Dorota
    • 3 października 2016
    Odpowiedz

    Pyszne, uzależniające….Dużo lepsze nawet od tych glutenowych no i co najważniejsze nie tracą wilgotności na drugi i nawet trzeci dzień jak inne babeczki które piekłam. Dzięki wielkie za przepis :)

    • Alicja
    • 17 października 2016
    Odpowiedz

    Fantastyczne! Goście byli zachwyceni i nie mogli uwierzyć, że jest to deser niezawierający laktozy i glutenu! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował- polecam! :)

    • Aga
    • 18 lutego 2017
    Odpowiedz

    Wyszedl mi okropny zakalec, a zrobilam wszystko tak jak w przepisie. Dlaczego ? Jedynie zamiast orzechow dodalam rodzynki wraz ze skorka pomaranczowa.

    • Ela
    • 30 maja 2017
    Odpowiedz

    Czy sode mozna zastapic proszkiem do pieczenia i jesli tak to w jakiej ilosci ?

    • Malwina
    • 11 listopada 2017
    Odpowiedz

    Czy można ominąć mąkę gryczaną? I cukier biały zastąpić cukrem trzcinowym :)) ?

      • Weronika
      • 14 listopada 2017
      Odpowiedz

      Jasne, można użyć więcej mąki ryżowej albo owsianej bez glutenu. Cukier jak najbardziej.

  7. Odpowiedz

    Czy można zastąpić ekologiczną kokosową mąkę?

Reply to Imię *. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011