A może cytrynę?

3 października 2012 , In: ciasta
0

Wizja cytrynowa. Na długie wieczory. Waciany biszkopt, syrop cytrynowy i świeży lemon curd.

Ciasto mocniej korzenne na jesień, podwójnie cytrynowe + lemoniada na lato.

 

średnica 20 cm

Biszkopt na cytrynowo:

– ciasto: 3 jajka w temp. pokojowej, 100 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej lub pszennej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

porcja lemon curdu (klik)

– syrop: 3/4 szklanki wrzątku, kilka goździków, 1 cytryna, 5 łyżek syropu klonowego (opcjonalnie), 2 łyżki miodu, inne ulubione  korzenne przyprawy według uznania

Sposób przygotowania:

W miseczce przygotuj syrop z pokrojoną w plasterki cytryną. Odstaw aby nabrał aromatu.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.

Przesiej mąki z sodą do masy i wymieszaj delikatnie dużą łyżką.

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w temp. 190 stopni C. Wyjmij, wystudź.

Nasącz obficie syropem, pokryj lemon curdem i ozdób pozostałymi plasterkami cytryny.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Witaj Natchniona,

    od wczoraj tak czytam i przegladam twoj blog i nie moge wyjsc z podziwu. Prawde mowiac mam mieszane uczucia. z jednej strony jestem, pod kazdym wzgledem zafascynowana Twoja praca i pasja a z drugiej strony strasznie ci zazdroszcze tego konsekwentnego dazenia do celu. Ja zawsze mam tysiace pomyslow na swoje zycie i trudno mi obrac jedna konkretna droge i nia podazac:) Nie mam celiakii ale z innych powodow zdrowotnych zalecono mi wykluczenie pszenicy i nabialu. Uwielbiam piec ale nie czuje sie pewnie w pieczeniu z maka nie pszenna. Ale musze powiedziec, ze im wiecej czytam i ogladam zdjecia Twoich wypiekow tym bardziej chce probowac. Jak to mowia „praktyka czyni Mistrza!:)
    Twoj blog jest naprawde swietny! Przepisy, zdjecia i wpisy….tylko pozazdroscic!Czyste zawodostwo!Blog wyglada naprawde profesjonalnie pod kazdym wzgledem(chodzi mi tu, ze nie jakby byl prowadzony przez nastolatke a przez sztab profesjonalnych ludzi). Ale ci tego talentu zazdroszcze, talentu do ubrania swoich zdolnosci kulinarnych w plaszcz artystyczny i ciekawe opowiastki:)
    Ale sie rozpisalam, jeszcze ktos zasnie przy czytaniu tego wpisu:)
    Jeszcze raz gratuluje z calego serca!!!!

      • Weronika
      • 6 października 2012
      Odpowiedz

      Dziękuję. Nie ma żadnego sztabu 😉 Sama mam tak mało czasu i wstyd mi pojawiać się tylko może raz na tydzień. Ale kiedy czytam, że naprawdę tego potrzebujecie to pokrzepia i motywuje.
      A innych mąk nie trzeba się zupełnie bać. Zdrowie jest najważniejsze.

      Pozdrawiam!

  2. Odpowiedz

    Witam ponownie,

    wlasnie zjadlam z corka kawalek ciasta na mace bg:)wprawdzie to nie pierwszy raz robilam ale ostatnie ciasto (fasolowe) to byla kompletna klapa. Z piekarnika wyciagnelam piekny biszkopt cytrynowy, a raczej limonkowy. Oblalam go obficie syropen z cukru, wody, skorki i soku z limonki. Trzeba nasaczac bo i naczej chyba zbytnio wiorowate by bylo. Efekt- palce lizac. Moja 3-letnia corka byla zachwycona i chciala kolejny kawalek:)Jeszcze czekam na opinie syna i meza:)
    Natchniona, dzieki za pomysl i i rozbudzenie wiary w swoje umiejetnosci:)Teraz sie juz nie moge doczekac kolejnego razu. To byla taka proba przed moimi urodzinami bo wlasnie chcialam zrobic bezglutenowy tort, ale balam sie, ze moze nie wyjsc.teraz juz wiem, ze nie taki diabel straszny jak go maluja:)
    Teraz bede sie zabierac za proby bez glutenowych wyrobow swiatecznych(trzeba troche pocwiczyc)
    Wielkie dzieki za natchnienie:)

  3. Odpowiedz

    Proszę powiedź mi..śmietana ubita zamiast lemon curd też mogłaby być? :)

      • Weronika
      • 15 listopada 2014
      Odpowiedz

      Tak ale nie będzie to już torcik cytrynowy>

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011