Bananowo, inaczej…

1 lutego 2012 , In: babeczki i ciastka
1

Te muffiny nie są na pewno przeznaczone dla osób gustujących w smakach tradycyjnych, klasycznych. Muffiny przybyły z Ameryki i  znane są z prostoty przygotowania i właśnie za to, oprócz smaku, je tak lubimy. :) Chciałam przygotować dziś takie, które będą banalne i ekspresowe. Szybki przepis, z którego skorzystać można gdy nie ma czasu/ochoty/innych czynników :) by przygotować coś bardziej skomplikowanego.  Bananowe muffiny to wilgotne, pachnące, dość ciężkie ciasto na bazie baaaaardzo dojrzałych owoców. Moje banany wydawały mi się już naprawdę odpowiednie, ale okazuje się, że mogły być jeszcze bardziej brązowiutkie. :)

Ciasto nie sprawia żadnych problemów. Polecam wszystkim poszukiwaczom niestandardowych smaków!

 

8 muffinek

Muffiny bananowe:

Potrzebne składniki:

¨      2 banany (bardzo dojrzałe, ciemne),100 g mąki bezglutenowej, 1 jajko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g cukru, orzechy włoskie (opcjonalnie)

¨      Foremki lub papierowe papilotki i forma na muffiny, tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie przez około 3 minuty. Gotową masą napełnij foremki do ¾ wysokości.

 

Piecz w temp. 175 stopni C przez 20-25 minut. Należy tylko uważać aby nie zrumieniły się za bardzo.

 

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Wyglądają apetycznie. Powiem szczerze że jeszcze nie mam wypróbowanego przepisu na muffinki, zawsze czegoś mi w nich brakuje…
    Spróbuję za dni parę, kiedy banany „dojrzeją” :)

  2. Odpowiedz

    To jest pyszotka,,, mmmm niebo w gebie..

  3. Odpowiedz

    jeżeli nie wygrasz w teen, to normalnie foch z przytupem :)
    powodzenia! :)

      • Weronika
      • 4 lutego 2012
      Odpowiedz

      Ojej! Dzięki :)

    • ewa
    • 3 lutego 2012
    Odpowiedz

    ciekawe jak smakuje ???

    • Justyna
    • 1 października 2012
    Odpowiedz

    Wielkie dzięki za to co robisz na tym blogu!!
    Dzisiaj wypróbowałam pierwszy wypiek krocząc za Twoimi radami – przepisem – były to właśnie te muffinki bananowe. Po prostu niebo w gębie!!!! Rewelacja… jeśli reszta przepisów jest tak doskonała to szybko przybiorę na wadze ;). Dzisiaj zrozumiałam, że życie na diecie bg może być piękne :)
    Raz jeszcze dziękuję.

    • Oliwia
    • 12 listopada 2012
    Odpowiedz

    Wspaniałe, wszyscy zachwalają :) Inne przepisy wypróbuję jak najszybciej ! Trzymam kciuki za to co robisz

  4. Odpowiedz

    bardzo dobre już robię je drugi raz

    • Patrycja
    • 21 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Czy można pominąć jajko lub ewentualnie dać samo żółtko?

      • Weronika
      • 21 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Zamiast jajka, dodatkowy banan. Można dodać np. 70 g mąki owsianej bezglutenowej/ ryżowej i 30 g ziemniaczanej.

    • Patrycja
    • 21 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Jakie mąki oprócz gotowego mixu będą się nadawały?

    • Małgosia
    • 8 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Ciastka pięknie wyrosły jednak są zdecydowanie zbyt słodkie, mimo że dodałam o około połowę mniej cukru niż w przepisie. Dla mnie niestety zbyt słodkie, aby zjeść. Czy nie nastąpiła pomyłka? Może powinno być tylko 8 g cukru, a nie 80% ilości mąki? Banany dałam mocno dojrzałe, miękkie, ale nie przesadnie (z małą ilością brązowych kropek). Mieszankę wykorzystałam tę co podałaś w komentarzach do mąk bezglutenowych (owsiana, ryżowa, ziemniaczana) i ta świetnie się sprawdza.

Reply to kinga. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011