Chrupiący kalafior i prosty BBQ

0

Podobno za oknem upał, w kalendarzu lipiec, a wczasowicze zapełniają powoli polskie wybrzeże. Moja nieobecność na blogu jest całkiem uzasadniona i żyję nadzieją, że wybaczycie mi w momencie pojawienia się drugiej książki. Jeżeli wychodzę z domu, podążam tylko jedną trasą- na zakupy i z powrotem. Uwierzcie, że szczerze nie mogę już patrzeć na ekran komputera i tęsknię za gotowaniem dla przyjemności. Tym czasem, całymi dniami stukam w klawiaturę, z aparatem w dłoni poszukuję odpowiedniego światła i okropnie bałaganię. Czasami pozwalam też sobie na przygotowanie czegoś małego na kolację. Na przykład na te oto chrupiące, kalafiorowe różyczki. Jest w nich wszystko co lubię. Jeżeli jesteście fanami takiego domowego fast foodu, przygotujcie od razu podwójną porcję i przyturlajcie naprawdę duży kalafior.

DSC_2285_Snapseed
Chrupiący kalafior i sos BBQ

składniki

marynata

  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka curry*
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej

pozostałe

  • 1 mały kalafior
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych (bezglutenowych)

sos BBQ

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • kawałek papryczki chilli (wedle preferencji)
  • oliwa

wykonanie

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj na jednolitą emulsję. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć do opakowania i zalej sosem. Zamknij, potrząśnij i umieść w lodówce na całą noc.

Przygotuj BBQ. Cebulę pokrój drobno i zrumień na patelni. Dodaj posiekany czosnek, papryczkę oraz cukier i mieszaj przez chwilę. Wlej passatę, ocet i dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień i pozostaw sos na 15 minut. Przemieszaj od czasu do czasu. Gotowy sos zblenduj. Jeżeli potrzebujesz, przypraw jeszcze.

Przygotuj panierkę. Mąkę, wodę i sól wymieszaj. Różyczki zanurzaj w cieście naleśnikowym, a następnie obtocz w płatkach. Dokładnie pokryj i strząśnij nadmiar. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Podawaj z sosem.

Smacznego!

*polecam bezglutenowe mieszanki „Magros”

PS „Skrzydełka” można też oczywiście usmażyć w głębokim tłuszczu. Wedle życzenia :)

DSC_2268_Snapseed

DSC_2310_Snapseed

DSC_2311_Snapseed

free-logo

    • Gosia
    • 20 października 2016
    Odpowiedz

    Muszę to zrobić :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011