Banany, muesli, czekolada

13 stycznia 2012 , In: ciasta
0

Innowacyjne ciasto, wymyślone wczoraj. Rzadko używałam w wypiekach bananów ale teraz wiem, że to się zmieni :)

Ostatnio wszystko robię w biegu, w szkole koniec semestru a Natchniona zgłoszona do konkursu na bloga roku 2011. Od dziś zaczynamy jednak ferie i choć zajęć mam wciąż wiele, znajdzie się chwila wytchnienia :)

Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, a w smaku świetne! Choć w tytule napisałam czekolada, to w przepisie nie znajdziecie jej ani grama. Użyłam kakao. Zapewniam, że jest warte niejednokrotnego upieczenia!

 

około 16 kawałków

Ciasto czekoladowe z bananami i muesli:

Potrzebne składniki:

¨      3 jajka,175 gmasła (stopionego i przestudzonego),150 gmąki bezglutenowej lub pszennej/razowej,150 gcukru, 1/3 szklanki kakao,100 gmuesli (użyłam oczywiście bez glutenu), 3 dojrzałe banany

¨      Dodatkowo: papier lub tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Banany obierz ze skóry i pokrój na plasterki. Jajka utrzyj z cukrem (około 5 minut, nie ma być to puszysta masa). Dodaj kakao i wlewaj powoli masło, nieustannie ucierając.

Dodaj około 1/3 bananów i mąkę. Miksuj aż masa będzie jednolita. Łyżką wmieszaj muesli i wyłóż ciasto do przygotowanej blachy. Na wierzchu ułóż pozostałe banany.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut. Podawaj wystudzone.

Jeszcze gorące ciasto może wydawać się niedopieczone. Taka jest jego specyfika 😉 Trochę jak brownie…

Smacznego!

    • Ania
    • 13 stycznia 2012
    Odpowiedz

    mm, gdyby tylko mama dopuściła mnie do kuchni!

      • Weronika
      • 13 stycznia 2012
      Odpowiedz

      No koniecznie! :)

    • Mama
    • 13 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Ciasto o zupełnie nowym smaku. Niezbyt słodkie. Bardzo smaczne. Jednym słowem: ciekawe.

    • Lena
    • 13 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Dlaczego ja cię odkryłam dopiero dzisiaj??? Tak pobieżnie przejrzałam parę twoich przepisów i zamierzam wcielać je w życie w każdym wolnym dniu, albo chociaż dłuższej chwili!! Czekam na coś nowego, bardzo czekoladowego, bo uwielbiam czekoladę.. Buziaki =**

      • Weronika
      • 13 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Jak mi miło! Czekolada gości tu często, bo i ja ją uwielbiam 😀

  1. Odpowiedz

    Na bloga trafiłam całkowicie przypadkiem. Ale zostanę na dłużej! Też prowadzę swojego bloga, ale zdecydowanie rzadziej dodaję wpisy. Nie mam na to tyle czasu.
    BEZ RESZTY zakochałam się w Twoim Tiramisu i Krówkach. Za chwilę dotrę do reszty…
    Gratuluję! Naprawdę super blog!

      • Weronika
      • 13 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Bardzo dziękuję za słowa! Dzielenie się swoimi odczuciami jest dla mnie naaaaaajwiekszą motywacją! Na bloga też zajrzę oczywiście 😉

    • Nel
    • 5 października 2012
    Odpowiedz

    witaj, mam do Ciebie pytanie, jakiego sprawdzonego bezglutenowego kakao uzywasz do swoich wypieków?:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011