Bardzo nasze ciasto

16 sierpień 2011 , In: ciasta
0

… czyli po prostu baba :)

Co się tu rozpisywać… pyszne, polskie ciasto. Rodzajów jest wiele. Drożdżowa, piaskowa, z lukrem lub masą innych dodatków. Ja najbardziej lubię, prostą, koniecznie bardzo puszystą, ewentualnie z odrobiną cukru pudru.

Taka jest ta. To jeden z wypieków z mojego zeszytu.  Używam do niej najmniejszej ilości składników. Należą one do tych,  które zwykle ma się w szafce.

Te bardziej wytworne baby zostawiam na święta Wielkanocne. Według mnie wtedy jest na nie czas. Ta, którą przedstawiam dzisiaj jest taka powszednia, ale pyszna.

Dziś zajadaliśmy się nią siedząc na tarasie, chłonąć świeże, sierpniowe powietrze  i ciesząc się zapachem kwiatów przed domem. Pełen relaks 😛

Bardzo ważne  jest dokładne utarcie składników. Jajka powinny być baardzo puszyste. W tym celu należy je przed użyciem, ogrzać. Więcej na ten temat w poradach.

Baba na skrobi:

Potrzebne składniki:

¨      1 niepełna szklanka skrobi kukurydzianej (lub przede wszystkim dla osób nie będących na diecie- mąki ziemniaczanej ), 100g cukru pudru (+ do posypania)

¨      100 g masła, 3 jajka, ¼ łyżeczki sody

¨      Masło do formy

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Foremkę do bab natłuść dokładnie masłem. Dno możesz wysypać odrobiną skrobi. Jajka w temperaturze pokojowej zalej gorącą wodą i pozostaw je w niej 2 minuty. Następnie umieść w misce i ubij na puszystą masę około 8-9 minut. Dodawaj stopniowo cukier. Mąkę wymieszaną z sodą wsypuj do ubitych jajek, nieustannie ubijając. W garnuszku rozpuść masło i od razu wlej do ciasta. Wymieszaj krótko mikserem (około 30 s). Masa ma być puszysta, lśniąca i lekko pachnieć masłem.

Całość przelej do formy. Piecz około 1 h. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia ! Po tym czasie delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw tam babę jeszcze 20 minut. Następnie studź na kuchennej kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego !

  1. Werciu, o tej babce powiedzieć, że pyszna, to za mało. Przyłączam się do stwierdzenia Kasi, że jest …aksamitna.
    Piszesz, że do tego wypieku użyłaś składników, które zwykle znajdują się w domu. Obawiam się, że skrobia kukurydziana nie należy do takich, które ma się pod ręką. Ty, jako osoba na diecie bezglutenowej, w dodatku mieszkająca w takim miejscu, gdzie o bezpośrednim dostępie do produktów bez glutenu można pomarzyć, rzeczywiście masz zapasy tego, co może Ci się przydać.

    A wracając do babki, jest wyjątkowa! :) I tak jak widać na zdjęciach, myślę, że cukier puder do posypania nie jest już konieczny.

      • Weronika
      • 16 sierpień 2011

      Myślę, że skrobię z powodzeniem można zastąpić zwykłą mąką ziemniaczaną, zaraz o tym wspomnę :)

  2. Jeżeli już się wypowiadam, to powiem krótko: to jest najlepsza babka, jaką kiedykolwiek jadłam. Na pewno będzie gościć na moim stole nie raz, tylko muszę kupić sobie formę. :)

  3. Patrycja kupiła formę a ja upiekłam babę , niestety zrobił się maleńki zakalec ale i tak zjedzona została w mgnieniu oka.Pozdrawiam ciepło.

      • Weronika
      • 30 wrzesień 2011

      Ach te zakalce. Trudno znaleźć na nie jakiś jeden jedyny sposób. Przyznam, że ja też czasami mam takie niespodzianki, ale mimo to uratowana część baby smakuje świetnie :)

  4. Babka pyszna , moje dzieci ja wrecz uwielbiaja i ja tez .
    Ale musze Ci sie przyznac , ze dopiero za 3 razem wyszla taka jak ta Twoja na zdjeciu. Jak to sie mowi cierpiliwy kamien ugotuje -hahaha . Ale jeszcze mam pytanie poniewaz nie jestem w kuchni takim specem jak ty czym sie rozni proszek do pieczenia od sody ?

      • Weronika
      • 23 grudzień 2011

      Hmm, no więc co do proszku… Soda- wodorowęglan sodu, zawarta jest w samym proszku do pieczenia. Proszek ma jeszcze trochę innych dodatków, które prawdopodobnie nie należą do najzdrowszych.
      A soda oczyszczona ma w domu szerokie zastosowanie więc dobrze mieć torebkę na półce :) Poza tym, dostępna jest chyba w każdym sklepie, a jeżeli chodzi o proszek bezglutenowy, no to wiadomo nie jest tak kolorowo :)

      Należy jednak pamiętać, że jedna łyżeczka sody nie odpowiada jednej łyżeczce proszku, ale połowie lub jeszcze mniej, w zależności od wypieku.
      A co do samej babki… ciasta ucierane mają taką specyfikę, że potrafią zaskakiwać. Czasami idealne, a innym razem totalne zakalce :( Ale trening czyni mistrza, chyba w każdej dyscyplinie :)
      Pozdrawiam

    • dorota
    • 30 marzec 2013

    Babeczka wykonana wg.przepisu,,,,wyglada smakowicie….a jak smakuje…..polecam.przepis ok.

  5. Nie bardzo rozumiem czemu piszesz dla tych co nie są na diecie mąka ziemniaczana, czyż mąka ziemniacana nie jest bezglutenowa??? Pozdrawiam

      • Weronika
      • 31 marzec 2014

      Jest, jak najbardziej. Skrobię kukurydzianą ma w domu większość bezglutenowców a nie jest tak łatwo dostępna jak mąka ziemniaczana dlatego też zaznaczyłam, że dwie opcje są możliwe.

    • Iwona
    • 7 kwiecień 2018

    Babka przepyszna.

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011