Racuchy drożdżowe

0

Ostatnimi czasy trudno mi regularnie odpowiadać na Wasze mnożące się komentarze i wiadomości. Gromadzicie się tutaj coraz liczniej, a ja chcę zamieścić jak najwięcej inspiracji :) Bardzo cieszy mnie, że coraz śmielej wymieniacie się doświadczeniem między sobą, podpowiadając zamienniki i rozwiązania. To ułatwia moją pracę i często prowadzi do nowych idei. Któregoś dnia przemknęło mi przed oczami pytanie o racuchy. Choć na blogu są już puchate placki drożdżowe, były przygotowywane na gotowych mieszankach. Postanowiłam więc wymieszać trzecią wersję, tworząc tym samym najłatwiejsze na świecie racuchy z mąki naturalnie bezglutenowej. Kasza gryczana niepalona jest ostatnio moim ulubionym surowcem, a zmielona i wymieszana z mąką ziemniaczaną, przypomina mąkę glutenową. Jest to niesamowicie prosta receptura, do przygotowania której zbędne jest nawet sięganie po mikser. Gorąco polecam ♥

 

Racuchy drożdżowe

składniki

• 100 g kaszy gryczanej niepalonej, zmielonej na mąkę
• 50 g mąki jaglanej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 4 g drożdży suszonych
• 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
• szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
• skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)
• ksylitol zmielony na puder/ owoce do podania

wykonanie

Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz skórką. Dodaj ciepłe mleko i wymieszaj składniki łyżką.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut.

Po tym czasie delikatnie natłuść patelnię i smaż racuchy do zrumienienia. Kolejne partie nie wymagają już tłuszczu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

DSC_9333_Snapseed

free-logo

    • Seska
    • 15 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Weroniko jakiej mąki jaglanej używasz? Próbowałam już kilku i zawsze dają posmak strasznej goryczy:(

      • Weronika
      • 15 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Sama mielę jaglankę. Tylko raz kupiłam gotową mąkę, ale smak był okropny. Słyszałam też, że jeżeli mąka jaglana jest gorzka to na wstępie można ją wrzucić do kosza bo jest nadpsuta.

        • aga
        • 21 stycznia 2016
        Odpowiedz

        Witajcie, ponoć jagla jest gorzka, dlatego trzeba ja płukać kilka razy. Potem wysuszyć w piekarniku przez ok godz w temperaturze 60-70 stopni i można mielić. Mąka wychodzi pachnąca i słodkawa. Ja tak robię, duuużo mąki własnej robię 😉 pozdrawiam

    • Aga
    • 1 lutego 2016
    Odpowiedz

    Czy mozna uzyc drozdzy swiezych i jak tak to w jakiej ilosci ?:)

      • Weronika
      • 1 lutego 2016
      Odpowiedz

      Można, myślę, że 10 g będzie wystarczająco.

    • Julia
    • 17 lutego 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, posiadasz zwykły młynek do kawy (do mielenia jaglanki itp)?

      • Weronika
      • 19 lutego 2016
      Odpowiedz

      Tylko Thermomix.

  1. Odpowiedz

    Trafiłam na twój blog bo szukam przepisów na smaczne dania bezglutenowe ale nie z gotowych mąk bezglutenowych. Twój przepis na racuchy wygląda super. Mam pytanie- czy te racuchy wychodzą chociaż troszkę pulchne? Te które do tej pory robiłam były bardzo płaskie :-( i nie wyglądały przez to najlepiej

    pozdrawiam

      • Weronika
      • 13 marca 2017
      Odpowiedz

      Wychodzą przyjemnie puszyste. W końcu drożdże robią swoje :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011