Bez mąki i kukurydzy

14 stycznia 2013 , In: ciasta
0

Coraz grubsza warstwa śniegu i znów dłonie marzną na przystanku.

Ostatni tydzień okazał się niezłym wyścigiem, w dodatku pod górkę. Rozczarowanie pomieszane ze zmęczeniem rozładowuje akumulatory.

Był i mikser w walizce by w akademickich warunkach przygotować siostrze urodzinowy tort, a w końcu genialne przyjęcie, by odbiec myślami od smutków. I utwierdzenie w przekonaniu o potrzebie  stworzenia natchnionego cyklu dla niedojadających studentów- bez zbędnych składników a przede wszystkim sprzętu :)

________________________________________________________________________________

Dla tych, którzy uczą się żyć bez mąki – łatwe ciasto na bazie płatków owsianych. Lekko wilgotne i dość ciężkie. Warto polecić z warstwą lemon curdu lub masą kajmakową.

Uśmiechniętego tygodnia! A może ktoś załapał się już na ferie?

Ciasto owsiane (z płatków):

Potrzebne składniki:

– 200 g płatków owsianych rozdrobnionych w blenderze*, 170 g cukru, małe opakowanie jogurtu naturalnego (plus minus 180 g), 3 jajka, sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu i płatków. Możesz też dodać sok z cytryny.

Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C około 40 minut.

Gotowego owsiankowca posyp cukrem pudrem lub podawaj z kajmakiem etc.

Smacznego!

* Płatki ‚Provena’ bo tylko o takiej marce mowa to owies bezglutenowy. Jego czystość potwierdzana jest na każdym etapie uprawy i produkcji. Należy jednak sprawdzić czy nie będzie nam szkodził zaczynając od bardzo małych ilości. Ja z powodzeniem mogę zjeść na śniadanie bezglutenową owsiankę a mąkę dodaję do wielu ciast.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
18 stycznia 2014

Torcik daktylowy

bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
Zobacz więcej
12 września 2011

Herbata na ciepłe dni :)

napoje
Zobacz więcej
29 sierpnia 2011

Tarta z gruszkami

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    jestem studentką i jakoś sobie radzę 😉 efekty u mnie na blogu :)

  2. Odpowiedz

    A jak wersja dla bezglutków?

      • Weronika
      • 16 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Nie rozumiem..

        • Kasia
        • 16 stycznia 2013
        Odpowiedz

        chodzi zapewne o to że napisałaś o płatkach owsianych a ogólnie w Polsce uznaje się że owies też zawiera gluten. Beata-z tego co wiem w Polsce owies jest po prostu zbyt zanieczyszczony innymi zbożami dlatego nie możemy go spożywać. Ale można już kupić np. mąkę z tego zboża która jest czysta i nie zawiera glutenu.

          • Weronika
          • 16 stycznia 2013
          Odpowiedz

          Tak, tak oczywiście, płatki owsiane bezglutenowe. Ja używam tylko płatków i mąki bo w pozostałych mieszankach nie podoba mi się skład.

            • Beata
            • 17 stycznia 2013

            Owies jest bezglutenowy???? Super wiadomość! Weronika z jakiej firmy kupujesz pewny bezglutenowy owies. Odkąd jestem na diecie bg – już 2 lata marzy mi się owsianka, a Twoje wypieki są super, jak tylko będę wiedziała co kupić biegnę do sklepu:)

        • Kasia
        • 16 stycznia 2013
        Odpowiedz

        Może chodzi o to, że celiacy (bezglutki) nie mogą jeść owsa. ;|

    • Beata
    • 17 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Doczytałam! Owies jest bezglutenowy, ale zakup płatków owianych niezanieczyszczonych ponoć graniczy z cudem :) Człowiek uczy się przez całe życie :)

      • Weronika
      • 17 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Firma „Provena” to chyba jedyna, która pojawiła się na polskim rynku. Zapraszam do zakładki „gdzie kupić” :)

  3. Odpowiedz

    Uwaga na owies!!! U osób uczulonych na gluten, często dochodzi także do krzyżowej reakcji zapalnej na antygeny owsa (nie chodzi mi o zanieczyszczenie glutenem). Dlatego nie jest dla każdego. A jeśli nawet dobrze czujemy się po owsie, to i tak istnieją dość restrykjcyjne ograniczenia dziennego spożycia (50 gramów dziennie). Poza tym kwestia owsa jest sporna od wielu lat i wciąż nie wiadomo jakie są długofalowe efekty jedzenia tego zboża. Myślę, że warto poinformować o tym swoich czytelników, prowadząc blog dla osób chorych i uczulonych. Ja już się nacięłam na tym, że kupiłam zapas mąki i płatków Proveny, po czym wszystko musiało wylądować w koszu, bo lekarz zabronił. ;|

      • dorota
      • 4 lutego 2013
      Odpowiedz

      podpisuję się pod komentarzem p.Kasi.

      • Weronika
      • 19 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Zgadzam się w pełni. Myślałam, że sprawa tego zboża jest znana każdemu kto na diecie żyje. Jem go od dawna i toleruję. Zrobię powyżej wzmiankę. Dziękuję za sugestię.

      • Odpowiedz

        Czy wzmianka się pojawiła ;)? Serdeczności, E. mama J.!

      • Odpowiedz

        Przykład pani Beaty, będącej od dwóch lat na diecie bezglutenowej pokazuje, że ta wiedza nie jest tak oczywista, jakby się mogło wydawać. :))
        Pozdrawiam :)

          • Weronika
          • 19 stycznia 2013
          Odpowiedz

          Tyle już na Natchnionej przepisów z owsem, a wątpliwości nie było.

    • Dorota
    • 29 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Wiwat ciasto bez pszenicy i kukurydzy!!! Tego mi potrzeba. Od tygodnia mam na papierze wyniki – pszenica i kukurydza są beeee dla mnie.

    • Dorota
    • 4 lutego 2013
    Odpowiedz

    owies nie jest zbożem bezglutenowym,zawsze byl glutenowy,to zboże przecież!!tylko Provena,taki producent prowadzi sprzedaż takich płatków owsianych,które nie są zanieczyszczone glutenem i są tak oczyszczone i rosną w takich miejscach gdzie do innych zbóż ma daleko….
    owszem,nie każdy bezglutenowqiec toleruje to zboże,mój syn reaguje szybko i konkretnie jeżeli zostanie cos przemycone w postaci glutenu…na jedno to dobrze…natury nie oszukasz!

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011