W tłusty czwartek nie jedliśmy już pączków. Z pozostałych białek upiekłam lekką bezę uwieńczoną czapką kawowego kremu i kwaśnym granatem. I chociaż myślałam, że to połączenie dość banalne, rodzice po prostu wpadli po uszy. Czuję się zatem zobowiązana by podzielić się przepisem.
składniki
beza
• 4 białka w temperaturze pokojowej
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem
• 2 puszki mleka kokosowego
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 3 łyżeczkach wrzątku
• ulubiony słodzik do smaku
• 2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)
• pestki z jednego, sporego granatu
wykonanie
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Ważne by składniki naprawdę dobrze się połączyły. Na koniec wlej ocet, dodaj mąkę i krótko wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na środek wyłóż pianę nadając odpowiedni kształt.
Bezę susz początkowo w temperaturze 130 stopni C, przez 30 minut, a następnie zmniejsz do 100 stopni i pozostaw na godzinę.
W tym czasie przygotuj krem. Stałą masę ubij mikserem, dodaj kawę, a następnie dosłódź do smaku. Możesz podkręcić rumem.
Wystudzoną bezę pokryj kremem i owocami.
Schłódź minimum 2 godziny.
Voila!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Do bezy użyć cukru pudru czy zwykłego cukru „kryształ”? Pewnie to oczywiste, ale jestem dopiero początkująca i wolę się upewnić 😉
Najczęściej używam zwykłego
Czy moge dodac, zamast cukru, ksylitol?
Super rpzepis, postaram sie na jutro!