Wigilijna kapusta ze śliwkami

1

Miska duszonej kapusty niewątpliwie wpisuje się w sferę mojego comfort food.  Jako, że wigilia Świąt Bożego Narodzenia zwykła być w naszej tradycji postna, na naszym stole zadomowiła się kapusta pełna słodkich, suszonych śliwek. Choć pierwotnie pozycja nazywała się dodatkiem do karpia, ja zajadam ją na co dzień i od święta z kromką świeżego chleba z dobrym masłem. Polecam gorąco!

DSC_8405_Snapseed

Wigilijna kapusta ze śliwkami

składniki

• 0,5 kg kapusty kiszonej
• 200 g suszonych śliwek
• 2 cebule
• 2 listki laurowe
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2 ziarenka jałowca
• 2 goździki
• 2 łyżeczki mielonego kminku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka lubczyku
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 3 łyżki sosu sojowego tamari
• sól, pieprz

wykonanie

Kapustę opłucz pod strumieniem wody, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź.

Cebulę obierz, pokrój dowolnie i wrzuć do garnka. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela, jałowca i goździki. Wlej około 10 łyżek wody i zrumień.

Dodaj kapustę, pokrojone w paski śliwki i dokładnie wymieszaj. Dodaj więcej wody by nie przypalić zawartości garnka. Dopraw do smaku.

Voila!

DSC_8404_Snapseedfree-logo

    • Agnieszka
    • 22 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Czy kapusta ze śliwkami ma się jeszcze razem gotować?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011