Miska duszonej kapusty niewątpliwie wpisuje się w sferę mojego comfort food. Jako, że wigilia Świąt Bożego Narodzenia zwykła być w naszej tradycji postna, na naszym stole zadomowiła się kapusta pełna słodkich, suszonych śliwek. Choć pierwotnie pozycja nazywała się dodatkiem do karpia, ja zajadam ją na co dzień i od święta z kromką świeżego chleba z dobrym masłem. Polecam gorąco!
składniki
• 0,5 kg kapusty kiszonej
• 200 g suszonych śliwek
• 2 cebule
• 2 listki laurowe
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2 ziarenka jałowca
• 2 goździki
• 2 łyżeczki mielonego kminku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka lubczyku
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 3 łyżki sosu sojowego tamari
• sól, pieprz
wykonanie
Kapustę opłucz pod strumieniem wody, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź.
Cebulę obierz, pokrój dowolnie i wrzuć do garnka. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela, jałowca i goździki. Wlej około 10 łyżek wody i zrumień.
Dodaj kapustę, pokrojone w paski śliwki i dokładnie wymieszaj. Dodaj więcej wody by nie przypalić zawartości garnka. Dopraw do smaku.
Voila!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czy kapusta ze śliwkami ma się jeszcze razem gotować?