Dynia + marchewki

20 września 2012 , In: ciasta
0

Wrześniowe powietrze, niebo z jedną, puchową chmurką. Dni herbaciano- książkowe bo przeziębienie nie chce odpuścić…

Dziś wymknęłam się na dłuższą chwilkę spod kołdry. Wymarzyłam sobie marchewkowe z odrobiną kremu i dynią przy okazji.

Przerażająco mi smakuje! :)

 

Jutro kolejny pociąg do stolicy. Uczę się fotografować!

_________________________________________________________________________________________________

Kochani, miło mi Was poinformować, że wraz z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej poprowadzę swoje pierwsze warsztaty. Zajęcia odbędą się dokładnie za miesiąc, w dwóch grupach. W dużej mierze kierujemy je do nastolatków. Jeżeli macie ochotę upiec ze mną coś pysznego, gorąco zapraszam! Liczba miejsc mocno ograniczona. Więcej informacji na stronie stowarzyszenia (celiakia.pl).

 

Ciasto marchewkowo- dyniowe:

Potrzebne składniki:

ciasto: (wszystkie składniki razy dwa!): 100 g mieszanki  startej marchewki i dyni, 100 g mąki bezglutenowej bądź pszennej, 1/2 łyżeczki sody, 2 małe jajka, 100 ml oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego, garść rodzynek i orzechów, przyprawy korzenne dla smaku i aromatu

krem: 100 g kremowego serka, 3-4 kopiaste łyżki cukru pudru, 25 g miękkiego masła

glazura dyniowa: pół szklanki soku wyciśniętego z dyni, pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Pieczemy dwie sztuki blatów marchewkowych. Każdy oddzielnie.

Mąkę przesiej z sodą.

Cukier utrzyj mikserem, stopniowo dolewając oliwę. Wbij po jednym jajku i ucieraj kilka minut. Dodaj po łyżce mąki, przyprawy i przerwij miksowanie. Łyżką wmieszaj marchewkę, dynię i bakalie.

Przelej ciasto do formy (piekłam w silikonowej, średnica 20 cm) i piecz 25 minut w temp. 200 stopni C.  Wyjmij, wystudź, przykryj.

Upiecz drugie ciasto z pozostałych składników.

Składniki na krem połącz za pomocą miksera.

Wystudzone blaty przełóż kremem. W rondelku podgrzej sok z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i polej z pomocą łyżki wierzch ciasta.

Smacznego!

 

 

niedługo weekend! :)

    • ewa
    • 21 września 2012
    Odpowiedz

    Super <3 marchewkowe smakuje genialnie a z kremem i dodatkiem dyni ? Mmmm jak mi czas pozwoli to na pewno wypróbuje przepisu :*

  1. Odpowiedz

    Witam,
    Mam pytanie co do grubości starcia marchawki?na grubej tarce? czy na drobniejszej?i jeszcze jak utrzeć cukier?rozumiem że mam wsypać cukier i dodać trochę oliwy i rozpocząć ucieranie wtedy? nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, więc stąd moje pytania:-)
    pozdrawiam
    proszę o jakieś ciasteczka dla dzieci, takie szybkie :-)i do przechowywania w pudełku „na potem”:-)dzięki

      • Weronika
      • 6 października 2012
      Odpowiedz

      Marchewkę ścieram na takich niewielkich oczkach, ale tak naprawdę możemy to zrobić według uznania. Tak, tak właśnie należy utrzeć 😉

      PS Może ciasteczka z czekoladą w kategorii „ciasteczka”? Trudno o łatwiejszy przepis, a są pyszne.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011