Dynia + marchewki

20 września 2012 , In: ciasta
0

Wrześniowe powietrze, niebo z jedną, puchową chmurką. Dni herbaciano- książkowe bo przeziębienie nie chce odpuścić…

Dziś wymknęłam się na dłuższą chwilkę spod kołdry. Wymarzyłam sobie marchewkowe z odrobiną kremu i dynią przy okazji.

Przerażająco mi smakuje! :)

 

Jutro kolejny pociąg do stolicy. Uczę się fotografować!

_________________________________________________________________________________________________

Kochani, miło mi Was poinformować, że wraz z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej poprowadzę swoje pierwsze warsztaty. Zajęcia odbędą się dokładnie za miesiąc, w dwóch grupach. W dużej mierze kierujemy je do nastolatków. Jeżeli macie ochotę upiec ze mną coś pysznego, gorąco zapraszam! Liczba miejsc mocno ograniczona. Więcej informacji na stronie stowarzyszenia (celiakia.pl).

 

Ciasto marchewkowo- dyniowe:

Potrzebne składniki:

ciasto: (wszystkie składniki razy dwa!): 100 g mieszanki  startej marchewki i dyni, 100 g mąki bezglutenowej bądź pszennej, 1/2 łyżeczki sody, 2 małe jajka, 100 ml oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego, garść rodzynek i orzechów, przyprawy korzenne dla smaku i aromatu

krem: 100 g kremowego serka, 3-4 kopiaste łyżki cukru pudru, 25 g miękkiego masła

glazura dyniowa: pół szklanki soku wyciśniętego z dyni, pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Pieczemy dwie sztuki blatów marchewkowych. Każdy oddzielnie.

Mąkę przesiej z sodą.

Cukier utrzyj mikserem, stopniowo dolewając oliwę. Wbij po jednym jajku i ucieraj kilka minut. Dodaj po łyżce mąki, przyprawy i przerwij miksowanie. Łyżką wmieszaj marchewkę, dynię i bakalie.

Przelej ciasto do formy (piekłam w silikonowej, średnica 20 cm) i piecz 25 minut w temp. 200 stopni C.  Wyjmij, wystudź, przykryj.

Upiecz drugie ciasto z pozostałych składników.

Składniki na krem połącz za pomocą miksera.

Wystudzone blaty przełóż kremem. W rondelku podgrzej sok z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i polej z pomocą łyżki wierzch ciasta.

Smacznego!

 

 

niedługo weekend! :)

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
15 listopada 2014

Praga

podróże i recenzje
Zobacz więcej
28 października 2015

Torcik tiramisu (bez mleka)

bez cukru, bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
Zobacz więcej
16 grudnia 2011

Kruche ciasteczka

Boże Narodzenie
Zobacz więcej
    • ewa
    • 21 września 2012
    Odpowiedz

    Super <3 marchewkowe smakuje genialnie a z kremem i dodatkiem dyni ? Mmmm jak mi czas pozwoli to na pewno wypróbuje przepisu :*

  1. Odpowiedz

    Witam,
    Mam pytanie co do grubości starcia marchawki?na grubej tarce? czy na drobniejszej?i jeszcze jak utrzeć cukier?rozumiem że mam wsypać cukier i dodać trochę oliwy i rozpocząć ucieranie wtedy? nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, więc stąd moje pytania:-)
    pozdrawiam
    proszę o jakieś ciasteczka dla dzieci, takie szybkie :-)i do przechowywania w pudełku „na potem”:-)dzięki

      • Weronika
      • 6 października 2012
      Odpowiedz

      Marchewkę ścieram na takich niewielkich oczkach, ale tak naprawdę możemy to zrobić według uznania. Tak, tak właśnie należy utrzeć 😉

      PS Może ciasteczka z czekoladą w kategorii „ciasteczka”? Trudno o łatwiejszy przepis, a są pyszne.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011