Soczewicowe pulpeciki, chutney z mango, dip ze świeżą miętą

21 czerwca 2017 , In: bez cukru, bez jajek, bez orzechów, dania główne
0

W ostatnim czasie, na blogu pojawiało się sporo słodkości. I chociaż lubię dzielić się z Wami recepturami pełnymi czekolady i truskawek, najbardziej ukochałam sobie mieszanie wytrawnych ingrediencji. Kilka dni temu, spędzając błogi czas w domu, przygotowałam to zestawienie na słoneczne popołudnie w ogrodzie rodziców. Propozycja jest tak pyszna, że dzisiaj powstała już po raz trzeci. Momentami celowo nie podaję precyzyjnych proporcji. Doprawcie dokładnie tak jak lubicie :)

Pulpeciki soczewicowe

składniki

pulpeciki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3-5 łyżek mąki bezglutenowej (owsiana bezglutenowa, ryżowa)
  • pęczek pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • garść rodzynek
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • sos sojowy tamari
  • olej do smażenia

chutney z mango

  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1 duża cebula
  • garść rodzynek
  • sos tamari
  • curry
  • masło

dip

  • 4 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść świeżych listków mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • curry

wykonanie

Rozpocznij od przygotowania mango. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i zrumień warzywo. Dodaj 2 łyżki sosu tamari. Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć na patelnię. Dodaj odsączone rodzynki, więcej tamari i ½ łyżeczki curry. Wymieszaj składniki. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i pozwól im powoli mięknąć i przechodzić aromatami. Co jakiś czas zaglądaj do mieszanki i podlej składniki wodą lub dodaj więcej masła aby uniknąć przypalenia.

Zabierz się za pulpeciki. Soczewicę i kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź dokładnie. Rodzynki namocz w wodzie. Cebule obierz, pokrój i podsmaż na patelni. Natkę posiekaj bardzo drobno.

Wszystkie wspomniane składniki przełóż do dużej miski. Wymieszaj, a następnie krótko zblenduj, tylko tak by składniki lepiej się połączyły. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, paprykę, dopraw do smaku. Dodaj tyle mąki aby swobodnie lepić z masy kotleciki.

Przygotuj dip. Majonez i jogurt wymieszaj na jednolitą emulsję. Dodaj przetarty czosnek, curry i posiekaną miętę.

Chutney z mango dopraw curry i tamari do smaku.

Z masy soczewicowej uformuj mnóstwo małych pulpecików. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Kotleciki możesz podać na chrupiącej sałacie z sosami.

Voila!

DSC_7467_Snapseed

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011