Soczewicowe pulpeciki, chutney z mango, dip ze świeżą miętą

21 czerwca 2017 , In: bez cukru, bez jajek, bez orzechów, dania główne
0

W ostatnim czasie, na blogu pojawiało się sporo słodkości. I chociaż lubię dzielić się z Wami recepturami pełnymi czekolady i truskawek, najbardziej ukochałam sobie mieszanie wytrawnych ingrediencji. Kilka dni temu, spędzając błogi czas w domu, przygotowałam to zestawienie na słoneczne popołudnie w ogrodzie rodziców. Propozycja jest tak pyszna, że dzisiaj powstała już po raz trzeci. Momentami celowo nie podaję precyzyjnych proporcji. Doprawcie dokładnie tak jak lubicie :)

Pulpeciki soczewicowe

składniki

pulpeciki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3-5 łyżek mąki bezglutenowej (owsiana bezglutenowa, ryżowa)
  • pęczek pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • garść rodzynek
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • sos sojowy tamari
  • olej do smażenia

chutney z mango

  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1 duża cebula
  • garść rodzynek
  • sos tamari
  • curry
  • masło

dip

  • 4 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść świeżych listków mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • curry

wykonanie

Rozpocznij od przygotowania mango. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i zrumień warzywo. Dodaj 2 łyżki sosu tamari. Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć na patelnię. Dodaj odsączone rodzynki, więcej tamari i ½ łyżeczki curry. Wymieszaj składniki. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i pozwól im powoli mięknąć i przechodzić aromatami. Co jakiś czas zaglądaj do mieszanki i podlej składniki wodą lub dodaj więcej masła aby uniknąć przypalenia.

Zabierz się za pulpeciki. Soczewicę i kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź dokładnie. Rodzynki namocz w wodzie. Cebule obierz, pokrój i podsmaż na patelni. Natkę posiekaj bardzo drobno.

Wszystkie wspomniane składniki przełóż do dużej miski. Wymieszaj, a następnie krótko zblenduj, tylko tak by składniki lepiej się połączyły. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, paprykę, dopraw do smaku. Dodaj tyle mąki aby swobodnie lepić z masy kotleciki.

Przygotuj dip. Majonez i jogurt wymieszaj na jednolitą emulsję. Dodaj przetarty czosnek, curry i posiekaną miętę.

Chutney z mango dopraw curry i tamari do smaku.

Z masy soczewicowej uformuj mnóstwo małych pulpecików. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Kotleciki możesz podać na chrupiącej sałacie z sosami.

Voila!

DSC_7467_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
4 lutego 2013

Ciepłe pączusie

babeczki i ciastka, bez soi
Zobacz więcej
24 października 2011

Ciasto jak cukierek Rafaello

ciasta
Zobacz więcej
11 sierpnia 2012

I love lemon curd

przetwory
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011