Delicioso churros!

28 sierpnia 2012 , In: desery
0

Bardzo późnym wieczorem przewracałam kolejne strony hiszpańskiej książki w której jeden wątek opisywał scenę zakochanych bohaterów chrupiących o świcie churros, śmiejąc się i brudząc buzie gęstą czekoladą. 

Wyobrażenie o hiszpańskim śniadaniu pogłębiało wieczorne ssanie w dołku. Wdychając przyjemne, nocne powietrze, przykryta po nos kołdrą, wiedziałam co zrobię następnego dnia.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Choć Hiszpanie i nie tylko, traktują churros jako poranny posiłek, ja polecam raczej jako przekąskę na przyjęcia.

 

35-45 sztuk

Churros:

Potrzebne składniki:

-ciasto parzone: szklanka wody, 100 g masła pokrojonego na kawałeczki, szczypta soli, 2 jajka, 225 g mąki bezglutenowej lub pszennej

-polewa czekoladowa: szklanka mleka, 2 łyżki cukru (opcjonalnie), 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

około 500 ml oleju do smażenia, cukier do obsypania

Sposób przygotowania:

Wodę z masłem i solą doprowadź do wrzenia w garnku. Zdejmij z ognia i przesiej do środka mąkę. Wymieszaj ciasto (najlepiej szeroką, silikonową łyżką; można też mikserem) i odstaw do ostudzenia.

Wbij po jednym jajku i utrzyj mikserem.

Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciskaj szprycą (końcówka z otworem w kształcie szerokiej gwiazdki) 7-10 cm paski. Dobrze zrumienione odsącz ręcznikiem papierowym z tłuszczu a następnie obtaczaj w cukrze.

Mleko doprowadź do wrzenia. Dodaj czekoladę a następnie cukier i mieszaj do rozpuszczenia.

Churros podawaj z gorącą czekoladą.

Najlepsze zdecydowanie świeże.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    W połowie chciałam zrezygnować bo to ciasto jakieś dziwne wychodziło. Ale wytrwałam do końca i jestem zadowolona z efektów. Trochę za długo trzymałam w oleju ale i tak są pycha.

      • Weronika
      • 28 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Pamiętam swoje pierwsze podejście do ptysiów (identyczne ciasto) też myślałam, że coś robię źle, ale nie, to ciasto tak ma wyglądać- gęste i nieładne :)

  2. Odpowiedz

    Mniam! Wyglądają pysznie! Chyba też spróbuję je usmarzyć. 😉

  3. Ostatnio churrosy widziałem w Lidlu, mrożone. Fajnie byłoby spróbować takich świeżych.

    • Magda
    • 29 października 2012
    Odpowiedz

    właśnie zrobiłam i wyszły owszem dobre, ale mam jakąś tandetną szprycę, bo dziwne końcówki i kształt moich churros nie jest najpiękniejszy ale smakowo pycha 😉 tylko strasznie dużo ich wyszło ;D
    uwielbiam Twojego bloga!

    • Kamila
    • 13 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Proszę o doprecyzowanie o jaką mąkę bezglutenową chodzi, owsiana, gryczaną, jaglana..??

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011