Bezmleczny sernik doskonały

11 kwiecień 2017 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie, Wielkanoc
12

Ilekroć podchodziłam do tematu bezserowego sernika, przy konsumpcji pojawiał się szereg obiekcji moich i tych, którzy mieli okazję dołączyć do degustacji. Jednak w ostatnim czasie postanowiłam wytropić idealną masę bez grama mleka. Ten deser przygotowywałam w ostatnich dniach trzy razy. Jako że w kwestii wegańskich słodkości od dłuższego czasu nie uznaję kompromisów, dążyłam do idealnych proporcji, a co za tym idzie- struktury i zrównoważonego smaku. W ostatniej fazie eksperymentów masę serową umieściłam na kruchym spodzie i zwieńczyłam słodką polewą. To ciastko zasługuje na miano bezmlecznego sernika doskonałego z kilku powodów, ale przede wszystkim dlatego, że ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, od pierwszego kęsa do złudzenia przypominało sernik gotowany kochanej babci Feli. Przeczytajcie dokładnie wszystkie uwagi i sporządźcie listę składników. Święta tuż tuż!

DSC_9403_Snapseed

DSC_9394_Snapseed

DSC_9435_Snapseed

 

8 kawałków

Serniczek bez mleka

składniki

ciasto kruche

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju
  • 30 ml syropu klonowego

masa serowa

  • 300 g naturalnego tofu
  • 50 g kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki agaru
  • 90 ml syropu klonowego (do smaku)
  • sok z jednej bardzo soczystej cytryny (lub więcej)
  • laska wanilii
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii (niekoniecznie, ale polecam dodać)

polewa

  • 30 g masła orzechowego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1/2 dojrzałego banana
  • słodzik do smaku

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki połącz z proszkiem. Dodaj płyny i wyrób ciasto łyżką. Powinno być wilgotne i odrobinę klejące. Jeżeli nie jest, dodaj jeszcze odrobiną syropu i oleju.

Foremkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść odrobiną oleju kokosowego. Dno wylep dokładnie ciastem. Wyrównaj, nakłuj widelcem i piecz ok. 12 minut (lub do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Przygotuj masę serową. Kaszę opłucz dokładnie na sitku i ugotuj do miękkości. Tofu połam na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj sok z cytryny i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Do garnuszka wyłóż stałą masę z puszki mleka kokosowego. Wrzuć pustą laskę i podgrzej. Gotuj przez kilka minut aby płyn przeszedł jeszcze aromatem wanilii. Do tofu dodaj odcedzoną kaszę i zblenduj składniki na jednolitą masę.

Do gotującego się mleka kokosowego dodaj agar. Wymieszaj i pozostaw na ok. 2 minuty. Po tym czasie płyn przelej do pozostałych składników i ponownie zmiksuj na idealnie jednolitą masę. Dodaj syrop klonowy do smaku. Jeżeli wyczuwasz jeszcze posmak tofu dodaj więcej soku z cytryny. Wrzuć świeżo otartą skórką cytrynową oraz ekstrakt. Spróbuj. Wedle uznania możesz dodać więcej słodziku czy skórki, soku.

Gotową masę przelej na wystudzony spód i schłodź przez kilka godzin w lodówce.

Kiedy serniczek stężeje, przygotuj polewę. Wszystkie składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji. Dosłodź do smaku i polej wierzch ciasta.

Schłodź jeszcze przez godzinę i podawaj.

Smacznego!

DSC_0591_Snapseed

Uwagi
  1. Pamiętaj aby ciasto było naprawdę wilgotne. Paradoksalnie im bardziej lepkie tym bardziej kruche i „maślane” po upieczeniu.
  2. Składniki blenduj tak długo aż połączą się w jedną, idealnie kremową masę, bez jednej najmniejszej grudki. Tylko w ten sposób zapewnisz gotowemu sernikowi idealną strukturę.
  3. Aby w serniku nie było czuć posmaku tofu koniecznie zakwaś go dużą ilością soku z cytryny.
  4. Zanim ostatecznie zdecydujesz czy masa serowa ma odpowiedni smak, poczekaj aż krem wystygnie. Ciepły wydaje się bardziej mdły i trochę ciężki.
  5. Miej w pogotowiu więcej cytryny i słodziku. Pamiętaj, że masa przed stężeniem powinna smakować idealnie. Jeżeli wyczuwasz jeszcze posmak tofu, będzie on odczuwalny również w gotowym cieście.

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
17 listopad 2013

Cytrynowe dla Weroniki

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
21 marzec 2012

Przyszła wiosna…

ciasta
Zobacz więcej
17 kwiecień 2015

Wegańska panna cotta

bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie
Zobacz więcej
    • Idalia
    • 13 kwiecień 2017
    Odpowiedz

    Na jaką formę jest przepis?

      • Weronika
      • 13 kwiecień 2017
      Odpowiedz

      Proszę doczytać w przepisie.

    • Magdalena
    • 8 czerwiec 2017
    Odpowiedz

    Jaka inna bezglutenowa mąka nada się oprócz bezglutenowej owsianej? Kukurydziana, gryczana czy lepiej więcej ryżowej, a może jaglana? :)

      • Weronika
      • 13 czerwiec 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że po prostu więcej ryżowej, chociaż wszystkie te mąki zachowują się bardzo podobnie.

    • Róża
    • 11 czerwiec 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam ten tofurnik, zachęcona podobieństwem do sernika gotowanego, który uwielbiam. I mimo że nie jestem fanką tofu, bardzo mi ten przysmak przypadł do gustu, miał idealną konsystencję, smak tofu nie był wyczuwalny, super! Wprawdzie z sernikiem, moim zdaniem, nie ma wiele wspólnego, to w swojej klasie jest mistrzowskim deserem, który z pewnością nie musi się pod nic podszywać 😉

      • Weronika
      • 13 czerwiec 2017
      Odpowiedz

      Uff, bardzo się cieszę! Też nie jestem fanką nazywania w ten sam sposób czegoś co zupełnie nie przypomina pierwowzoru, ale ten smakował nam bardzo sernikowo. Niemniej jednak najważniejsze, że po prostu przypadł do gustu :)

    • Ba
    • 30 październik 2017
    Odpowiedz

    A mozna pominac tofu i zastapic np wieksza iloscia jaglanej?

      • Weronika
      • 30 październik 2017
      Odpowiedz

      Przepis opiera się na tofu :)

    • Weronika
    • 10 grudzień 2017
    Odpowiedz

    Czy musi to być stricte sernik na zimno czy można go jeszcze podpiec w piekarniku??

      • Weronika
      • 12 grudzień 2017
      Odpowiedz

      To ciasto na agarze, bez pieczenia :) W grudniu pojawi się jeszcze jedna, odświętna wersja bezsernika, ale również „na zimno”.

    • ola
    • 20 grudzień 2017
    Odpowiedz

    Czy można czymś zastąpić agar? Mam wszystkie składniki jedynie nie mogę w swoim mieście dostać agaru.

      • Weronika
      • 22 grudzień 2017
      Odpowiedz

      Rozumiem, ale to jest najważniejszy, spajający składnik.

    • Alina
    • 8 maj 2018
    Odpowiedz

    Jakiej firmy tofu Pani poleca? Mam duży problem aby kupić dobry i świeży tofu.

    • Zuza
    • 11 maj 2018
    Odpowiedz

    Czy składniki na polewę można zblendować, czy trzeba zmiksować? Nie mam miksera i nie wiem czy załatwiać, czy obejdzie się bez 😀

      • Weronika
      • 12 maj 2018
      Odpowiedz

      Zdecydowanie blendować (zmiksować za pomocą blendera :)). Już poprawiam, rzeczywiście może nie być to oczywiste.

    • Joanna
    • 20 listopad 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Weroniko, zrobiłam sama masę bo spod już znam a wierzch to mam masę sprawdzonych ale chciałam sprawdzić czy rzeczywiście masa wyjdzie żeby nie denerwować się przed świetami i wyszła! Jest nieziemska!!! Dziękuje Ci bardzo za przepis!
    Wyglada skomplikowanie ale wcale nie jest trudny :)

    • Lidia
    • 13 grudzień 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Witaj,

    Jaką inną polewę mogłabym wykonać dla osoby, która muisi unikać tłuszczu? Masło orzechowe oraz czekolada są zbyt tłuste..;(

    • Ola
    • 24 marzec 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Nie mam mleczka kokosowego, czy można je czymś zastąpić?

    • Iza
    • 3 kwiecień 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Serniczek wyszedł pyszny. Ja nie jestem vege tylko nie jem produktów mlecznych i glutenu więc z braku agaru dodałam żelatynę. Wyszedł super.

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011