Uczczenie jesieni czyli spód orzechowo- daktylowy, lekki biszkopt, kajmak i warstwa śmietankowa dla równowagi.
Torcik orzechowo- kajmakowy:
Potrzebne składniki: – 150 g łuskanych, posiekanych orzechów włoskich, 100 g siekanych daktyli, 4 białka w temp. pokojowej, 200 g cukru, 2 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub zwykłej
– 3 jajka w temp. pokojowej, 100 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej lub zwykłej, 1/3 łyżeczki sody
– 400 g masy kajmakowej- gotowej lub własnej (klik), 100 g kremowego serka, łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Orzechy, daktyle i bułkę wymieszaj i odstaw. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Wymieszaj z bakaliami i przełóż do tortownicy o śr. 20- 22 cm. Piecz w temp. 180 stopni C przez 45-60 minut. Ostudź. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wbijaj po jednym żółtku a następnie wymieszaj masę łyżką z mąką połączoną wcześniej z sodą. Przelej ciasto do formy tego samego kształtu i piecz 15-20 minut w temp. 190 stopni. Blat orzechowy posmaruj masą kajmakową. Przykryj ostudzonym biszkoptem. Posmaruj serkiem, ozdób ewentualnie orzechami. Krój po godzinnym schłodzeniu.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Od niedawna zaglądam na twoją stronę.Masz bardzo ciekawe przepisy i oczywiście talent.Lubie gotować chociaż jestem młodsza od ciebie(13 lat)Mam zamiar zrobić ten torcik, ale mam pytanie:jakiej masy gotowej kajmakowej używasz, którą polecasz?
P.S Twój przepis na babeczki czekoladowe był świetny.Wszyscy u mnie się zajadali,a dla mnie zostawili tylko trzy a były takie dobre:)
Smakowicie to wygląda
Zapraszam do mnie w wolnej chwili http://z-zycia-gimnazjalisty.blogspot.com/ i me-cd-lt.blogsplot.com
Jakie pyszności! <3
Aż slinka cieknie 😀 Chyba się zakochałam :*
Odwiedziłam Twojego bloga i póki co jestem zachwycona. W kuchni nigdy nie radziłam sobie wyśmienicie, ale odkąd jestem na diecie postanowiłam sama od czasu do czasu coś upichcić ; )
Odnośnie tego przepisu mam pytanie. Czy ten serek kremowy to zwykły topiony serek, czy coś w rodzaju homogenizowanego? Może banalne pytanie, ale wolę mieć pewność, żeby nie spalić ciasta ; )
Dziękuję!
Kremowy twarożek, nie homogenizowany.
Właśnie piekę pierwszą warstwę i już nie mogę się doczekać wyniku:) pozdrawiam!