Klasyka: ucierane z truskawkami

22 maja 2012 , In: ciasta
0

Najwspanialsze jeszcze ciepłe! Pachnące truskawkami i wanilią.

Jeżeli ciasto z owocami, to właśnie to!

 

Ciasto z truskawkami:

Potrzebne składniki:

 

¨     125 gmąki ziemniaczanej,75 gmąki bezglutenowej lub pszennej*, 1/3 łyżeczki sody, 150 ml oliwy z oliwek bądź oleju, 2 jajka,125 gcukru pudru, dwie łyżeczki cukru waniliowego**,200 g (mniej lub więcej) przepołowionych truskawek

¨      Tłuszcz do formy, cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

 

Formę z kominem natłuść dobrze. Mąki przesiej ze sobą i wymieszaj z sodą.

Oliwę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku a następnie po łyżce mąki. Utrzyj na jednolitą masę.

Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż truskawki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 1 h.

Gotowe, wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

*użyłam bezglutenowej razowej

** najlepiej z prawdziwą wanilią lub własnego, domowego z laski

    • Ewe, mama Januszka
    • 23 maja 2012
    Odpowiedz

    Czekamy, czekamy!

    Na podstawie przepisu na tort bez cukru i glutenu, nasza Babcia zrobiła ciasto-biszkopt z galaretką i owocami. Wszystkim baaardzo smakuje! Dziękujemy serdecznie!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011