Biszkopt z kremem jaglanym i malinami

7 maja 2015 , In: bez mleka, bez orzechów, ciasta
1

Na zakończenie pisemnych matur piekę pierwsze od dawna ciasto. Ostatnie miesiące były najintensywniejszymi w całym moim życiu. Składała się na nie nauka, terminy, proces wydawniczy i wieczne poczucie obowiązku. Pierwszy raz odczuwałam ból całego ciała bez wykonywania jakichkolwiek ćwiczeń. Emocje, które towarzyszą maturzyście są nieopisane. Starsi pocieszają, że teraz będzie już tylko trudniej :)

Przed, po i między egzaminami, razem z dziewczynami nieprzyzwoicie się objadałyśmy. Od dawna obiecywałyśmy sobie wyjście na mus czekoladowy i właśnie w ostatnich dniach zjadłyśmy go tyle, że wystarczy na długo. Z radością stwierdzam jednak, że większość słodyczy przestała mnie interesować. Miło jest zjeść kilka łyżeczek dobrego, najlepiej roślinnego deseru, ale na tym koniec.

Niedawno staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami Thermomixu. I choć w częstotliwości jego użytkowania mama bije mnie na głowę, kręcąc nam pyszne koktajle, strączkowe pasty, zupy i kotlety, też postanowiłam zaprzyjaźnić się ze sprzętem, by móc niedługo zaserwować Wam nieziemskie, roślinne propozycje.

Za oknem dostojnie maszeruje bocian, u sąsiadów pojawił się fioletowy bez, a powietrze pachnie dojrzałą wiosną. Majowy wieczór to czas by otworzyć szeroko okno, zamyślić się i poczytać ulubioną książkę, albo puścić film odkładany na inny raz. Mam zamiar skorzystać z tego przyzwolenia, w dodatku z talerzykiem lekkiego biszkoptu z kremem jaglanym na kolanach. Z ulgą stwierdzam: należy mi się!

______________________________________________________________________________________________

Poniższy krem to kolejna propozycja bez mleka i cukru. Do jego przygotowania użyłam puszystego kogla mogla, który nadaje mlecznego charakteru, ale sprawia, że masa jest delikatnie rzadsza. Jeżeli nie ufasz surowym żółtkom lub wolisz uzyskać bardziej zwartą masę, pozostań przy kaszy.

8 sporych kawałków

Biszkopt z kremem jaglanym i malinami

składniki

biszkopt

3 jajka

– 60 g ksylitolu

– 90 g mąki ziemniaczanej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody

– szczypta sola

krem jaglany

– 750 ml mleka sojowego*

– 110 g kaszy jaglanej

– 1/2 łyżeczki agaru

– ziarenka wydrążone z laski wanilii

– 4 żółtka (opcjonalnie)

– ksylitol do smaku

dodatkowo

– 200 g malin

– 75 ml wody z sokiem z cytryny lub limonki

– listki mięty

wykonanie

W średniej wielkości zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp agar. Dodaj opłukaną na sitku kaszę jaglaną. Pozostaw na 15-17 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu, ale pozostaw zawartość w środku.

Kwadratową blaszkę o boku zbliżonym do 20 cm natłuść delikatnie olejem kokosowym lub odrobiną oliwy. Wyłóż papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Kiedy składniki się połączą przerwij miksowanie. Do miski przesiej mąkę z proszkiem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj biszkopt. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i piecz 10 minut w temp. 200 stopni C.

Ugotowaną kaszę przelej do blendera wysokoobrotowego i zmiksuj na kremową masę. Jeżeli rezygnujesz z dodatku kogla mogla, na tym etapie dosłódź do smaku i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski i schłódź.

Jeżeli używasz jajek: żółtka ubij na puszystą masę wraz z ok 70 g ksylitolu. Wymieszaj dokładnie z masą jaglaną.

Biszkopt nasącz, pokryj kremem i malinami i schłódź w lodówce. Przed podaniem obsyp listkami mięty.

Smacznego!

*może być waniliowe pod warunkiem, że wanilia, która się tam znajduje jest naturalna

_DSC2628_Snapseed

_DSC2639_Snapseed

_DSC2673_Snapseed

_DSC2685_Snapseed

_DSC2705_Snapseed

freelogo

  1. Odpowiedz

    Czy zastąpić agar, obecnie nie mam w domu. Mąką ziemniaczaną?

      • Weronika
      • 9 maja 2015
      Odpowiedz

      Nie, dodałabym ewentualnie więcej kaszy do tej samej ilości mleka. Wtedy budyń sam z siebie będzie bardziej zwarty.

  2. Odpowiedz

    Wygląda pysznie, czy żółtka do masy dodać po jej ugotowaniu i schłodzić, czy mogę po zmiksowaniu raz jeszcze delikatnie podgrzać z żółtkami jak w przepisach na lody? Nie chciałabym surowych w masie żółtek.

      • Weronika
      • 21 lipca 2015
      Odpowiedz

      Można podgrzać jeśli taka potrzeba :)

  3. Odpowiedz

    Dziś na dworze szaro wiec coś trza upiec:) jabłecznik zjedzony do okruszka(przepis na bezglutenowego znalazłam w tele tygodniu)zamarzył mi się biszkopt z masą krówkową i prażonym słonecznikiem i szukam jakies inspiracji na twoim blogu powiem że ślinka cieknie!!! moja rodzina polubiła moje wypieki bezglutenowe więc działam dalej:) a piszę bo widzę na zdjęciu dołączonym do tego przepisu proszek do pieczenia dr.Oetkera czy on jest bezglutenowy i gdzie można go kupic jak dotąd używałam celiko lub balvitten pozdrawiam gorąco ze śląska!!!

      • Weronika
      • 28 września 2015
      Odpowiedz

      Ten Oetkerowy kupiłam w Anglii, tam jest bezglutenowy. U nas na pewno jest niedozwolony. Powodzenia w kulinarnych przygodach!

  4. Odpowiedz

    Witam upiekłam mój pierwszy biszkopt na samej mące ziemniaczanej REWELACYJNY :) połączony z masą krówkową z karmelizowanym słonecznikiem mmmmmmmmm,jak znam moją rodzinę zniknie w ekspresowym tempie pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 28 września 2015
      Odpowiedz

      Karmelizowany słonecznik brzmi przepysznie! :)

  5. Odpowiedz

    Dziękuję z odpowiedź a słonecznik był pycha dziś bendą szybkie pączusie z serka z odrobiną wanilli. Mam jeszcze jedno pytanie co z wędzonymi rybami,bo ja się chcę wybrać z córką na przyszłe wakacje właśnie na takie rybki nad polskie morze.pozdrawiam:)

      • Weronika
      • 29 września 2015
      Odpowiedz

      Jestem wegetarianką, ale wędzone nie znaczy glutenowe :)

  6. Odpowiedz

    Dzięki ci bardzo za odpowiedź!!!!!!! :) Ty chyba jutro startujesz na uczelnie:) Powodzenia:)

      • Weronika
      • 30 września 2015
      Odpowiedz

      Niee, zaplanowałam rok przerwy :)

  7. Odpowiedz

    Oooo:) no tak człowiek nie maszyna ale widzę że energia cię rozpiera i nudzić się nie będziesz:) jeszcze mam takie pytanie czy na naszej diecie jest dozwolone magi? nigdy nie używałam w dużych ilościach zaledwie kilka kropel, ja nawet gdybym coś zjadła nie dozwolonego to nie mam żadnych bóli brzucha itp, kompletnie nic mi tylko się żelazo nie przyswaja:(

      • Weronika
      • 1 października 2015
      Odpowiedz

      Nigdy nie używałam Magi, ale myślę, że wszystko co chemiczne zawiera gluten. Producenci uwielbiają dodawać go do swoich produktów między innymi dlatego, że zawarta w nim gliadyna silnie uzależnia. Zamiast tego typu przypraw polecam dodać bezglutenowy sos sojowy tamari, który świetnie podkreśla smak potraw :)

  8. Odpowiedz

    ok:) Byłam wczoraj na zakupach no i właśnie im zabrakło ale obejdę się :)

    • Weronika
    • 16 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    hi ! czym zastapic jajka?

    • Agnieszka
    • 9 maja 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy kaszę mogę zastąpić płatkami jaglanymi? (Kasza „wyszła” zostały mi płatki)

Reply to Karolina. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011