Rogale w nowej odsłonie

2

Znajdź trzy różnice :) Rogale w nowej odsłonie to propozycja bez gotowych mieszanek, jajek i mleka. Żałuję, że nie odważyłam podjąć się tej próby tworząc książkę, ale mam nadzieję, że zainteresowani przepisami w wersji papierowej zajrzą również na bloga po garść aktualizacji. Z rogalami było dziś sporo śmiechu, gdyż tata wziął do ręki jednego jegomościa i wygłosił monolog- analizę wypieku. Dostały wysokie noty, zwłaszcza za „mięczystość”. Polecamy gorąco!

_DSC4221_Snapseed

12 sztuk

Rogaliki

składniki

– 200 g mąki ryżowej

– 90 g mielonego siemienia lnianego

– 80 g mąki ziemniaczanej

– 12 g drożdży instant

– 1/4 łyżeczki sody

– szczypta soli

– 80 g ksylitolu

– łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 300-350 ml wody

– 4 łyżki oliwy

– dodatkowa mąka do podsypywania blatu

– odrobina mleka roślinnego do skropienia rogalików przed pieczeniem

wykonanie

Mąkę przesiej, dodaj wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszaj. Dodaj oliwę, ksylitol i wanilię, a następnie uruchom mikser i wyrób ciasto dolewając wodę. Niech na początku pozostanie lekko klejące. Przełóż na blat, oprósz mąką, owiń przezroczystą folią lub ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno naprawdę pięknie podwoić objętość.

Ciasto rozwałkuj grubo na blacie i wykrawaj nożem trójkąty. Każdy roluj od podstawy do wierzchołka.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ponieważ ciasto podrośnie w piekarniku. Rogaliki pokryj mlekiem za pomocą pędzelka.

Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

_DSC4231_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Czy to są takie rogaliki śniadaniowe, bez nadzienia?

      • Weronika
      • 11 czerwca 2015
      Odpowiedz

      U nas mimo wszystko na deser :) Można je nadziać bez problemu.

  2. Odpowiedz

    Pyyyyszne:) Dziękuję!!!

  3. Odpowiedz

    a jaką mąke ziemniaczaną polecasz? bo ciężko mi znaleźć coś bezglutenowego..

      • Karolina
      • 7 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Hejka,

      ziemniaki nie zawierają glutenu. Mąka ziemniaczana z definicji go nie może mieć.
      Gluten jest w pszenicy, orkiszu, owsie i jęczmieniu.

        • Weronika
        • 21 sierpnia 2017
        Odpowiedz

        Z definicji tak, ale mąka często zanieczyszczona jest innymi zbożami. Od dłuższego czasu stosuję tę z Trzemeszna. Tania, łatwo dostępna, a w zakładzie przerabiane są tylko ziemniaki.

    • Odpowiedz

      Firma Kupiec ma bezglutenowa mąkę ziemniaczaną. Bez znaczka ale jest na liście stowarzyszenia.

        • Weronika
        • 11 lipca 2015
        Odpowiedz

        Ciekawe czy lista jest uaktualniana, ale jeśli tak to świetna informacja! :)

      • Weronika
      • 8 lipca 2015
      Odpowiedz

      Bauckhof mają bezglutenową choć cena trochę zaporowa. Można sypać zamiennie ze skrobią kukurydzianą, którą produkuje chociażby Bezgluten.

    • Ania
    • 12 lipca 2015
    Odpowiedz

    Weroniko, czy probowalas zmieszac np. make ryzowa, kukurydziana i gryczna do ciasta drozdzowego np na rogaliki lub jagodzianki? Ciekawa jestem czy jest szansa,ze beda pulchne. Pozdrawiam cieplo.

      • Weronika
      • 13 lipca 2015
      Odpowiedz

      Te wszystkie mąki są bardzo podobne. Ja dodałabym jeszcze trochę ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej. Szanse się zwiększają :)

    • Dagna
    • 18 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Moje ulubione! :)

    • Ewa
    • 2 marca 2016
    Odpowiedz

    Ale z ksylitolem ciasto chyba raczej nie wyrośnie?

    • Kasia
    • 1 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Nie wyszlo mi to ciasto, bylo za miekkie….

    • Ewa
    • 9 listopada 2016
    Odpowiedz

    Którą mąkę mogę użyć zamiast ryżowej? (nie wolno mi jeść ryżu)

      • Weronika
      • 9 listopada 2016
      Odpowiedz

      Można spróbować z owsianą bezglutenową lub kaszy gryczanej niepalonej.

    • Kasia
    • 10 listopada 2016
    Odpowiedz

    Ile dac cukru zamiast ksylitolu?

    • Kasia
    • 10 listopada 2016
    Odpowiedz

    Co zamiast siemienia? Po pierwsze nie powinno się piec siemienia ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe, po drugie, siemię wpływa na smak. Ja nie lubię, a rogaliki bym zjadła :)

      • Weronika
      • 10 listopada 2016
      Odpowiedz

      Proszę spróbować z jajkiem, jednak potrzebny będzie też sypki składnik. Nie pomogę z dokładnymi proporcjami.

    • Daria
    • 10 maja 2017
    Odpowiedz

    Mi niestety nie wyszło. zrobiłam kropka w kropke z przepisu i ciasto było w konsystencji śmietany. Dodałam wiec troche maki ale po upieczeniu stało się jak kamień.. :( co zrobiłam źle?

    • Anna
    • 12 maja 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam je z cukrem kokosowym, wyszły baaardzo smaczne:)

    • Monika
    • 17 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Ciasto nie wyrosło :( Nigdy mi ciasto nie wyrasta ;-(
    Zjemy zakalec, ale trochę szkoda

      • Weronika
      • 9 lutego 2018
      Odpowiedz

      Skoro nigdy nie wyrasta to może ciasto ma za dużo mąki? To częsta przyczyna. Mimo tego, że w przepisie muszę podać proporcje, często musimy je dopasowywać trochę do własnych warunków. Im luźniejsze ciasto tym lepiej powinno poradzić sobie z wyrośnięciem. A jeżeli ciasto się nie uda to nie warto włączać piekarnika bo tam się już nie naprawi niestety.

    • kasia
    • 14 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    ja zmieszlam maki 100g gryczanej i 100g jaglanej ze wzgedu na to ze mamy uczulenie na ryz :-) wyszly pyszne :-) tylko musialam zmniejszyc temperature :-):-)

    • Agata
    • 22 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Niestety, ciasto przybrało konsystencję „ciapy”. Mimo, że wody dałam tylko 250ml. Nie wiem wczym tkwi błąd.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011