Efekt rolowany

16 marca 2012 , In: ciasta
0

Od produkcji pierwszej rolady, pewnego letniego popołudnia jestem w niej absolutnie zakochana. Zwijając biszkopt, myślę o tysiącach wariantów. Te klasyczne, z bitą śmietaną stały się w naszym domu ciastem powszednim, na niemal każdą okazję.

Zanim doszłam do idealnych proporcji, upiekłam dwa biszkopty które nijak nie chciały współpracować. Konsystencja pierwszego przed upieczeniem przypominała wodę, drugiego- bardziej ciało stałe.

Zawzięcie jednak skreślałam kolejne składniki i ułożyłam recepturę idealną.

Dzisiaj robię rolady na metry. Z najróżniejszymi dodatkami. Może utworzę osobną kategorię…?

 

dwie mniejsze rolady, lub jedna duża

Czekoladowa rolada (ze śmietaną i owocami leśnymi):

Potrzebne składniki:

¨      3 jajka w temperaturze pokojowej,100 gcukru pudru, 3 łyżki mąki bezglutenowej lub pszennej (możesz użyć proporcji- 1,5 łyżki mąki ryżowej i 1,5 bezglutenowej lub pszennej), 2 łyżki skrobi kukurydzianej (możesz zastąpić mąką ziemniaczaną), 1/4 łyżeczki sody, ¼ szklanki kakao w proszku

¨      300 ml śmietanki 30%,200 gmieszanki owoców leśnych (poza sezonem- mrożonych)

¨      Tłuszcz i papier do formy, kakao

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. ok. 190 stopni C. Dużą blachę lub dwie mniejsze (moje: niska o wymiarach 23,5 na32,5 cm. Może być trochę większa lub mniejsza. Zmieni to wielkość lub grubość rolady) wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść.

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj sodę oraz kakao. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem! Powinna przybrać równomierną, jednolitą, czekoladową barwę.

Przelej masę do formy i piecz 8-12 minut. W tym czasie na blacie rozłóż czystą ściereczkę, a na niej arkusz papieru. Posyp go łyżką kakao. Upieczony biszkopt pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie chwyć za rogi papieru i wyjmij  z blachy. Przełóż na czysty papier i odwróć na drugą stronę. Zwiń roladę wraz z papierem i ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak ciasto aż do wystygnięcia.

Po tym czasie ubij śmietanę do sztywnej konsystencji.

Rozwiń roladę. Posmaruj śmietaną. Wyłóż owoce. Zwiń ponownie i owiń przezroczystą folią. Tak przygotowany deser umieść w lodówce na około 2 godziny. Schłodzona rolada, będzie dobrze się kroiła.

Smacznego!

    • Ada
    • 16 marca 2012
    Odpowiedz

    uwielbiam Cię i twoje ciasta. mam nadzieję, że zrobisz jeszcze więcej, np. z okazji bierzmowania ;D:D

    • Odpowiedz

      Ooo! Świetny pomysł, dobry pretekst do świętowania wraz z kulinarnymi arcydziełami Weroniki, jestem jak najbardziej za. ;D

    • ewa
    • 17 marca 2012
    Odpowiedz

    Tak zgadzam się z Adą i nie mogę się już doczekać bierzmowania 😀

  1. Odpowiedz

    Gest Duo kocha Werkę za to ciasto i czeka na więcej 😉

  2. Odpowiedz

    To musi byc pyszne:) pozdrawiam cieplutko:)

    • Weronika
    • 18 marca 2012
    Odpowiedz

    Imienniczko! Koniecznie chcesz mnie zmusić do utycia, gdyż czytam ten przepis w godzinach wieczornych, a patrząc na te kulinarne cuda tak mi ślinka leci, że chyba muszę coś zjeść :) Gratuluję pomysłu , inwencji , życzę dalszego ” kulinarnego natchnienia ” :]

  3. Odpowiedz

    Witaj Weroniko, to znowu ja :-) Mam nadzieję, że nie przeszkadza Ci moje „nawiedzanie” i zadawanie pytań :-)
    Chciałam zadać pytanie odnośnie nadzienia rolady. W najbliższy weekend planuje upiec sobie taką roladkę dla całej rodziny tj. mamy, taty oraz siostry :-) Z Twojej wcześniejszej odpowiedzi wiem, że owoce leśne w tym przypadku mogę zastąpić innymi, tworząc nową kombinację. No więc mam pewien pomysł na nowe nadzienie tzn. bita śmietana 30% jak w Twoim przepisie, posiekany banan oraz mus czekoladowy o gęstszej konsystencji (można dodać zamiast bitej śmietany żeby nie wyszło za słodkie) i właśnie tu trafiłam w kozi róg :-( Jak zrobić taki domowy mus czekolady żeby się nie wylewał z naszej roladki i był dosyć gęsty ? Myślałam o roztopieniu czekolady mlecznej, ale wtedy płyn byłby dość rzadki. Bardzo proszę o rozwikłanie mojej zagadki :-( Pozdrawiam

    • Magda
    • 31 marca 2012
    Odpowiedz

    Weroniko, intensywnie czekoladowy smak ciasta połączony z bitą śmietaną i owocami (ja zrobiłam z kiwi) jest fantastyczny. A zaskakujące jest to, że zrobienie tej rolady jest łatwe i szybkie. Takie przepisy uwielbiam :)

    • Patrycja
    • 22 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Ja, zamiast uczyć się do testów, właśnie zrobiłam czekoladową roladę, która aktualnie spoczywa w lodówce. No cóż, na upartego chemia w praktyce. 😉 Ale za to jaka pyszna. ;D

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Oferta świąteczna

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011