Biszkopt

17 lipca 2013 , In: bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Wśród maili jakie od Was otrzymuję, na pierwszym miejscu niezmiennie znajdują się pytania o biszkopt.

Wyławiam przepisy, czasami skrobnę coś więcej, ale taki wpis ułatwi nam życie.

Baza do tortów, rolad, ciast, babeczek. Do przełożenia owocami, kremem albo dwa w jednym.

Przepis towarzyszy mi od przynajmniej dwóch lat, biszkoptów upiekłam setki, ręczę za niego… ręczę po prostu!

średnica 24 cm

Biszkopt bezglutenowy

składniki:

– 3 duże jajka rozdzielone na żółtka i białka

– 75 g cukru (brązowy też się nada), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej, szczypta sody lub 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier, a następnie żółtka.

Mąkę wymieszaj z sodą, tudzież proszkiem i przesiej (!) do puszystej masy. Wymieszaj łyżką!

Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.

Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Biszkopt gotowy do obróbki.

Smacznego!

roladę przygotujesz w ten sposób (klik)

 

Przekroiłam na pół, nasączyłam herbatą jaśminową i przełożyłam śmietanką 30% i świeżymi malinami.

_DSC2705_Snapseed

_DSC2710_Snapseed

_DSC2726_Snapseed

_DSC2746_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 sierpnia 2012

Delicioso churros!

desery
Zobacz więcej
11 sierpnia 2011

Dla koneserów czekolady

torty
Zobacz więcej
16 stycznia 2012

Na oliwie, miodzie i owsie

ciasta
Zobacz więcej
    • Kinga
    • 17 lipca 2013
    Odpowiedz

    Czy oby na pewno przekroiłas ten biszkopt na pol? Wygląda jakby to były dwa osobne biszkopty :p

      • Weronika
      • 18 lipca 2013
      Odpowiedz

      100 %. Puszysty :)

    • Małgorzata
    • 18 lipca 2013
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko
    Jakiej mąki bezglutenowej najczęściej używasz do pieczenia ciast, w tym przypadku biszkoptu?
    Niestety chyba nie wszystkie się nadają. Mam wrażenie, że moje ciasta w ogóle nie rosną:-(
    Pozdrawiam. Gosia

      • Weronika
      • 18 lipca 2013
      Odpowiedz

      O tym wpis też by się przydał :) Jeżeli chodzi o biszkopt to może to być koncentrat Schara- którykolwiek, Bezglutena coś uniwersalnego etc. Zdarzało mi się zrobić biszkopt np. pół na pół- ryżowa, ziemniaczana i też jest ok tylko może nie ma aż takiego efektu. Powodzenia!

  1. Odpowiedz

    Puszysty to on jest ale na zdjęciu są dwa osobno pieczone placki przełozone kremem albo zwidy mam

      • Weronika
      • 24 lipca 2013
      Odpowiedz

      Wszystko napisałam. Biszkopt przekroiłam na pół. Widać przecież, że jest go tylko troszkę a nie całe koło. Nie chcą wierzyć :)

    • Ewa
    • 12 września 2013
    Odpowiedz

    Na pół ale w pionie, tak, że powstały dwa półkola.
    A nie poziomo, żeby powstały dwa cienkie koła.

      • Weronika
      • 13 września 2013
      Odpowiedz

      Tego nam brakowało! :) Dokładnie.

    • Ola
    • 16 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Mam pytanie – w wielu Pani przepisach pojawia się w składnikach ogólne określenie „mąka bezglutenowa”. Jak należy to dokładnie rozumieć? Czy chodzi o gotową mieszankę którą można kupić w sklepie? Czy o jakąś konkretną mąkę, inną niż pszenna (ryżowa, gryczana itp.)? Myślę, że to istotne, bo mąk bezglutenowych jest teraz wiele rodzajów i mają one różne właściwości i smaki (ciasto z mąki ryżowej będzie przecież zupełnie inne w smaku niż z maki gryczanej). Będę wdzięczna za odpowiedź, bloga Pani dopiero co odkryłam i pali mi się do wypróbowania Pani przepisów :).

      • Weronika
      • 17 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Przygotowuję wpis o mące. Będzie na dniach :)

    • Kasia
    • 9 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Cz może to byc maka kokosowa albo maka że zmielonych płatków owsianych?

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Aktualnie w przepisie używam tylko mąki ziemniaczanej (90 g). Dawniej pisząc „mąka bezglutenowa” miałam na myśli gotowy miks. Wymienione wyżej są za ciężkie i biszkopt nie wyrośnie jak należy.

    • Marta
    • 3 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Ostrzegam! Z tego przepisu nigdy nie wyjdzie biszkopt jak na zdjęciu! Tu trzeba zrobić z podwójnych składników żeby wyszedł biszkopt

Reply to Małgorzata. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011