Biszkopt

17 lipca 2013 , In: bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Wśród maili jakie od Was otrzymuję, na pierwszym miejscu niezmiennie znajdują się pytania o biszkopt.

Wyławiam przepisy, czasami skrobnę coś więcej, ale taki wpis ułatwi nam życie.

Baza do tortów, rolad, ciast, babeczek. Do przełożenia owocami, kremem albo dwa w jednym.

Przepis towarzyszy mi od przynajmniej dwóch lat, biszkoptów upiekłam setki, ręczę za niego… ręczę po prostu!

średnica 24 cm

Biszkopt bezglutenowy

składniki:

– 3 duże jajka rozdzielone na żółtka i białka

– 75 g cukru (brązowy też się nada), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej, szczypta sody lub 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier, a następnie żółtka.

Mąkę wymieszaj z sodą, tudzież proszkiem i przesiej (!) do puszystej masy. Wymieszaj łyżką!

Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.

Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Biszkopt gotowy do obróbki.

Smacznego!

roladę przygotujesz w ten sposób (klik)

 

Przekroiłam na pół, nasączyłam herbatą jaśminową i przełożyłam śmietanką 30% i świeżymi malinami.

_DSC2705_Snapseed

_DSC2710_Snapseed

_DSC2726_Snapseed

_DSC2746_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
19 stycznia 2013

Mocca

torty
Zobacz więcej
13 września 2016

Tempeh wrześniowy

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, dania główne, sałatki, wegańskie
Zobacz więcej
11 listopada 2012

Wytwórnia rogalików

babeczki i ciastka, pieczywo
Zobacz więcej
    • Kinga
    • 17 lipca 2013
    Odpowiedz

    Czy oby na pewno przekroiłas ten biszkopt na pol? Wygląda jakby to były dwa osobne biszkopty :p

      • Weronika
      • 18 lipca 2013
      Odpowiedz

      100 %. Puszysty :)

    • Małgorzata
    • 18 lipca 2013
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko
    Jakiej mąki bezglutenowej najczęściej używasz do pieczenia ciast, w tym przypadku biszkoptu?
    Niestety chyba nie wszystkie się nadają. Mam wrażenie, że moje ciasta w ogóle nie rosną:-(
    Pozdrawiam. Gosia

      • Weronika
      • 18 lipca 2013
      Odpowiedz

      O tym wpis też by się przydał :) Jeżeli chodzi o biszkopt to może to być koncentrat Schara- którykolwiek, Bezglutena coś uniwersalnego etc. Zdarzało mi się zrobić biszkopt np. pół na pół- ryżowa, ziemniaczana i też jest ok tylko może nie ma aż takiego efektu. Powodzenia!

  1. Odpowiedz

    Puszysty to on jest ale na zdjęciu są dwa osobno pieczone placki przełozone kremem albo zwidy mam

      • Weronika
      • 24 lipca 2013
      Odpowiedz

      Wszystko napisałam. Biszkopt przekroiłam na pół. Widać przecież, że jest go tylko troszkę a nie całe koło. Nie chcą wierzyć :)

    • Ewa
    • 12 września 2013
    Odpowiedz

    Na pół ale w pionie, tak, że powstały dwa półkola.
    A nie poziomo, żeby powstały dwa cienkie koła.

      • Weronika
      • 13 września 2013
      Odpowiedz

      Tego nam brakowało! :) Dokładnie.

    • Ola
    • 16 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Mam pytanie – w wielu Pani przepisach pojawia się w składnikach ogólne określenie „mąka bezglutenowa”. Jak należy to dokładnie rozumieć? Czy chodzi o gotową mieszankę którą można kupić w sklepie? Czy o jakąś konkretną mąkę, inną niż pszenna (ryżowa, gryczana itp.)? Myślę, że to istotne, bo mąk bezglutenowych jest teraz wiele rodzajów i mają one różne właściwości i smaki (ciasto z mąki ryżowej będzie przecież zupełnie inne w smaku niż z maki gryczanej). Będę wdzięczna za odpowiedź, bloga Pani dopiero co odkryłam i pali mi się do wypróbowania Pani przepisów :).

      • Weronika
      • 17 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Przygotowuję wpis o mące. Będzie na dniach :)

    • Kasia
    • 9 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Cz może to byc maka kokosowa albo maka że zmielonych płatków owsianych?

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Aktualnie w przepisie używam tylko mąki ziemniaczanej (90 g). Dawniej pisząc „mąka bezglutenowa” miałam na myśli gotowy miks. Wymienione wyżej są za ciężkie i biszkopt nie wyrośnie jak należy.

    • Marta
    • 3 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Ostrzegam! Z tego przepisu nigdy nie wyjdzie biszkopt jak na zdjęciu! Tu trzeba zrobić z podwójnych składników żeby wyszedł biszkopt

Reply to Ewa. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011