Naleśniki z mąki kasztanowej (bez jajek)

1

Warsztaty to nie tylko okazja do wspólnego gotowania, ale też wymieniania doświadczeń i rozmowy. To właśnie po nich najczęściej wychodzę z notatkami obfitującymi w spostrzeżenia i prośby uczestników. Wiem, że często listy Waszych nietolerancji są bardzo długie i szczegółowe. Wszelkie uwagi biorę sobie do serca i w miarę możliwości staram się szukać rozwiązań. Podczas ostatniego spotkania padła prośba o przepisy na mące kasztanowej i teff. Chwilę zajęło mi zaopatrzenie się w takowe, ale powoli testuję składniki. Na pierwszy ogień poszły naleśniki, do których pałaszowania nie trzeba chyba nikogo zachęcać. Przyznam, że były tak pyszne, że większość nie dotarła nawet na talerz. Znakomite z powidłami śliwkowymi, które dla mnie są wspaniałym dopełnieniem jesiennej pory.

dsc_4940_snapseed

Uwagi
  1. Za sprawą siemienia ciasto dość szybko gęstnieje. W trakcie smażenia możesz dodać więcej mleka i ponownie zmiksować składniki. Jednak jeżeli ciasto z czasem nie będzie już chciało pokryć całej powierzchni, możesz pomóc sobie, szybko rozsmarowując je łopatką.
  2. Upewnij się, że patelnia, której chcesz użyć jest odpowiednia do smażenia naleśników. To naprawdę ważne i pomaga uniknąć frustracji. Ja wiem, że na stanie mam tylko jedną, która nie sprawia kłopotów i nie porywam się na smażenie na tych do których przywierają wszystkie placki.
  3. Uprzedzając pytania, nie próbowałam wykonać tego przepisu z innymi rodzajami mąki bezglutenowej :)

 

12- 15 sztuk

Naleśniki z mąki kasztanowej

składniki

  • 100 g mąki kasztanowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej (można zastąpić tapioką)
  • 30 g mielonego siemienia złocistego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 ml mleka roślinnego (użyłam owsianego bez glutenu)
  • 1/3 łyżeczki ksylitolu lub odrobina innego słodziku
  • 15 g oleju kokosowego

wykonanie

Wszystkie sypkie składniki przemieszaj łyżką. Olej rozpuść. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto.

Patelnię przetrzyj natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Wylewaj po łyżce wazowej ciasta, szybko rozprowadzając po całej powierzchni. Smaż do zrumienienia z dwóch stron.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Świetnie smakują na zimno.

Smacznego!

dsc_5003_snapseed

dsc_4988_snapseed

free-logo

 

    • Małgorzata
    • 18 listopada 2016
    Odpowiedz

    Upiekłam chleb. Wyszedł super. Marzyłam o naleśnikach i bardzo cieszę się z tego przepisu. Z radością spróbuję.

    • Edyta
    • 21 listopada 2016
    Odpowiedz

    Dziękuje !!!

    • Klaudia
    • 21 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Mam pytanie. :) Czy zamiast słodzika, można by użyć w tym przepisie miodu?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Moja książka w sprzedaży od maja 2015

Książka "Bez glutenu" Weronika Madejska

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Cze! Troch zniknam dla poszczenia wedug dr Dbrowskiej Jeszcze kilkahellip
  • W studiokulinarnemaleprzyjemnosc co si dzisiaj wydarzyo Spenia si moje marzeniehellip
  • newpostonmyblog
  • newpost glutenfree chocolatecake
  • Cze Berlin eatlovers glutenfree plantbased cleanfood
  • newrecipe glutenfree vegan pancakes
  • Jak mio wrci do takich posikw plantbased cleaneating glutenfree
  • Jest nalenik jest impreza pancakes glutenfree partytime natchniona
  • Szed przez gry i lasy ale w kocu jest Plannerhellip
  • Czasoumilacze zimowe winter coffeetime
  • chocolatecake glutenfree vegan
  • To bdzie dobry rok  newyear

Kategorie wpisów

Blog roku 2011

Blog roku 2011