Czekolada i mascarpone

24 stycznia 2012 , In: babeczki i ciastka
1

Z serii brownie… babeczki mocno czekoladowe. Szybko, prosto i przepysznie.  Lekko wilgotne ciasto z mascarpone. Po prostu klasyk. Jestem pewna, że będzie to teraz jeden z moich ulubionych, szybkich deserków. Bardzo polecam, na różne okoliczności, ale przede wszystkim leniwe wieczorki.  :)

A Ty masz swoje ulubione, ekpresowe połączenia? Może jakieś smaczne podpowiedzi…?

 

Wykorzystałam silikonową foremkę o specjalnych „babeczkowych” wgłębieniach. Możesz użyć też zwykłych papierowych papilotek  lub całe ciasto przelać do jednej, dużej formy na babę.

 

około 12 sztuk

Babeczki brownie:

Potrzebne składniki:

  • 100 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 100 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru, 100 g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka
  • Mascarpone lub opcjonalnie- ubita na sztywno śmietanka 30%, starta lub posiekana czekolada do posypania

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem.

Jajka ubij z cukrem (lekko, tylko dla połączenia).

Dodaj wystudzoną czekoladę oraz mąkę wymieszaną z sodą.

Ciasto przełóż do foremek, do ½ wysokości (znacznie podrośnie).

Piecz w temp. 170 stopni C około 25 minut.

Podawaj wystudzone z łyżeczką mascarpone i czekoladą.

Smacznego!

 

  1. omnomnom….pycha!

    • Mama
    • 24 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Wera, podaj link do opisu kąpieli wodnej.
    Osoby mniej wprawne w sztuce kulinarnej mogą nie wiedzieć na czym ten „zabieg” polega.

  2. Odpowiedz

    Kochana! Mam dla ciebie pomysł. To zdanie chyba nie jest poprawne, ale co! Jestem stała widzką KUCHNIA TV i teraz wychaczyłam, że chyba na adres konkursy@kuchniaplus.pl przepis i zdjęcie swoje i tego deserku, a mozesz brać udział w warsztatch, o ile oczywiscie Cie wybiorą. Więcej informacji na http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_warsztaty-smaku-lakocie-z-bozena-sikon.html, kochana, mysle, że się do tego nadajesz znakomicie. Pozdrawiam cieplutko:)

      • Weronika
      • 25 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Ojejeje :) To byłby wspaniały pomysł 😛 Zaraz wszystko przeczytam.
      Mam nadzieję, że mój wiek nie przeszkadza, bo czasami chcę wziąć udział w różnych ciekawych projektach, ale… dozwolone od lat 18 :D.

      Dziękuję za pomysł i link!!!

  3. Odpowiedz

    A i bym jeszcze zapomniała! Musisz tak poczytać,bo trzeba jakies hasło wpisać w temacie i jakies dane, więc jesli sie zdecydujesz to prosze, przeczytaj to co podałam w linku.

      • Weronika
      • 25 stycznia 2012
      Odpowiedz

      No i jednak zapraszają tylko pełnoletnich… :(

      • Odpowiedz

        O Matko, jaka szkoda… Na serio miałas szansę, mysle, że taki warsztaty bardzo by pomobły Ci doskonalić swój talent, ale spoko, będą następne. ::D

  4. Odpowiedz

    Cudownie czekoladowe i natchnione to dzieło! 😀

      • Weronika
      • 27 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Widzę po adresie, że mam do czynienia z baaaardzo czekoladowym blogiem :) Już klikam.

    • Dorota
    • 18 lutego 2012
    Odpowiedz

    Ile tego serka mascarpone 250 czy 500 g?

      • Weronika
      • 18 lutego 2012
      Odpowiedz

      Miałam opakowanie 500 g ale nie wykorzystałam nawet połowy. Ten mascarpone jest tutaj jako taki niezobowiązujący dodatek 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011