Czekoladowe kwadraty z dodatkiem kokosa piekłam latem na wypady nad jezioro gdzie zjadaliśmy je w ekspresowym tempie. Późną jesienią wklejam na bloga. Na wszystkie smutki!
Brownie kokosowe
składniki:
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g), 150 g mąki bezglutenowej, ¼ łyżeczki sody, 3 jajka, 175 g masła, 180 g cukru, 3 łyżki wiórek kokosowych
– 50 g gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka (może być sojowe)
wykonanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło. Lekko przestudź. Jajka ubij mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do jajek dodaj czekoladę. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą. Czekoladową masę wymieszaj z wiórkami.
Piecz około 30 min. Po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie lekko wilgotna. Ostudź, a następnie przygotuj polewę. W garnuszku umieść połamaną na kostki czekoladę i dodaj 3 łyżki mleka. Mieszaj do rozpuszczenia. Jeżeli mieszanka będzie gęsta dodaj więcej. Powinna być płynna i błyszcząca. Rozsmaruj czekoladę na wierzchu ciasta i posyp odrobiną wiórek. Po zastygnięciu krój na kwadraty.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wyglądają bardzo smakowicie! Na jakiej wielkości blachę wystarcza taka ilość ciasta?
już mam na nie ochotę ;). A możesz mi powiedzieć konkretnie z jakiej mąki bezglutenowej użyłaś (i z jakiej firmy)?
„Doves Farm”, mieszanka bez kukurydzy.
Wygląda bardzo apetycznie, po Nowym Roku będę miała co robić
Czy daloby rade czyms zastapic maslo? Niestety nie sluzy mi
Ja zamiast masła używam oliwy z oliwek i równie dobrze się sprawdza w przeróżnych wypiekach
Na ten moment nie potrafię powiedzieć