Brownie z orzechów laskowych

23 grudzień 2012 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
0

Staram się szukać nowych, prostych rozwiązań. Brownie z mielonych orzechów to najlepsze ciasto czekoladowe jakie miałam w ustach. Z wyczuwalną nutką kremu nutella.

Brownie z orzechów laskowych:

Potrzebne składniki:

– 100 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 120 g posiekanego na kawałki  masła

– 3 jajka, 200 g mielonych orzechów laskowych, 150 g cukru

– 50 g czekolady gorzekiej, 50 ml kremówki, podprażone na suchej patelni orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło. Zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia.

Jajka ubij z cukrem na mało puszystą masę. Wlewaj powoli czekoladę, jednocześnie miksując.

Dodaj orzechy w trzech partiach i wymieszaj na jednolitą masę.

Ciasto przelej do formy. Piecz 35 minut w temp. 170 stopni C. Gotowe będzie płaskie i wilgotne.

Czekoladę rozpuść ze śmietanką w rondelku i polej ciasto. Posyp orzechami. Chłódź kilka godzin w lodówce.

Krój ostrym nożem na kwadraty.

Smacznego!

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
1 sierpień 2012

Misja: pieczywo!

Bez kategorii
Zobacz więcej
13 wrzesień 2011

Bardzo kakaowe ciastka

Bez kategorii
Zobacz więcej
28 sierpień 2012

Delicioso churros!

desery
Zobacz więcej
  1. Ciasto jest PYSZNE PYSZNE PYSZNE!!!!!!!!!!!!
    Po prostu niesamowicie pyszne!!!!!!!!!!!!!!!
    mogłabym go robić codziennie, gdyż jestem wielkim łasuchem i UWIELBIAM CZEKOLADĘ!!!!!!
    pozdrawiam

  2. Witaj Weroniko,

    super przepisz, kupne BG Brownie się chowają :)
    Tylko coś mi polewa słabo wyszła… :/ Nie chciała mi się czekolada ze śmietanką rozpuścić do płynnej konsystencji, ale to były tylko względy wizualne :) Wątpię żeby Brownie dotrwał do wieczora :) Pozdrawiam

    • :)
    • 15 styczeń 2013

    Początkowo zdziwienie, że bez mąki :D. Po upieczeniu zachwyt. Oczywiście zniknęło w mgnieniu oka. Smaczne ! 😀

  3. Witam, na jakiej wielkości blachę są podane składniki?

    • Ja piekłam w kwadratowej brytfance o wymiarach 24x24cm i wyrosłono na ok. 2,5cm. Dodałam na wierzch jeszcze płatki migdałów. Ciasto jest przepyszne. Nie mogłam się powstrzymać i zjadłam 3 kawałki na raz!!!

    • Beata
    • 31 styczeń 2013

    Rewelacja! Upiekłam razem z moimi słodkimi dzieciakami. Mieszanka składników piorunująca :) mam na myśli słodycz dzieci i czekolady:) mniam !!!

  4. Ciasto właśnie się chłodzi! Pysznie cudnie, już mam ochotę je spróbować!

  5. Ciasto fantastyczne! W smaku faktycznie przypomina nutellę. Przepis na stałe zagości w naszym domu.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011