Brownie z wiśniami i czekoladą

11 grudnia 2014 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
4

Pamiętam, kiedy kilka lat temu znalazłam pod choinką grubą i ciężką „Złotą księgę czekolady” pełną przepięknych zdjęć i skomplikowanych przepisów. Wtedy nie potrafiłam jeszcze rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej, a wszystkie te ciasta i desery wydawały się zupełnie nieosiągalne. Otwierałam ją wiele razy, podziwiałam i zamykałam. Dzisiaj z czystym sumieniem mogę przyznać, że brownie to najłatwiejsze ciasto bezglutenowe pod słońcem, które spełnieni marzenia wszystkich czekoladomaniaków.

Dzisiaj ze zwiększoną porcją uszczęśliwiającego składnika i gorącymi, rozpływającymi się w ustach wiśniami.Ciasto dodaję do kategorii świątecznej bo właśnie w połowie grudnia smakuje najlepiej!

 

_DSC4822_Snapseed

Podwójnie czekoladowe brownie z wiśniami:

Potrzebne składniki:

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g)

– 150 g mąki bezglutenowej*

– ¼ łyżeczki sody

– 3 jajka

– 175 g masła

– 225 g cukru

– 200 g mrożonych wiśni

– 75 g posiekanej czekolady lub dropsów czekoladowych

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło. Odstaw na 5 min do przestudzenia.

Jajka ubij mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do jajek dodaj stopniowo czekoladę. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą. Masa powinna być jednolita i przybrać ciemny, kuszący kolor. Dodaj połowę czekolady i wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki, uwieńcz wiśniami i pozostałą czekoladą.

Piecz około 35 min. Po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona wilgotna. Mimo to brownie będzie już gotowe. Ostudź, a następnie krój na kwadraty.

Smacznego!

* np. 80 g ryżowej, 40 g owsianej, 30 g ziemniaczanej

_DSC4853_Snapseed

_DSC4880_Snapseed

 

  1. Odpowiedz

    Wyszło przepysznie, niestety mój piekarnik bez regulacji mocy i czegokolwiek lekko przypalił ciasto, ale mimo tego charakterystyczny dla brownie środek i chrupiące boczki są przepyszne. Ja zmieszałam mąkę ryżową z własnego termomixowego przemiału, mix bezglutenowy i ziemniaczaną w powyższej proporcji.

    Piekłam w podłużnej foremce (połówka klasycznej mniej więcej) i ciasto ma fajną wysokość.

    Dzięki za Świąteczną inspirację ! WESOŁYCH ŚWIĄT :)

    • Ana
    • 21 grudnia 2014
    Odpowiedz

    bardzo dobry i szybki przepis, ciasto naprawdę pyszne:) ale jak dla mnie w przepisie za dużo cukru, dałam 150 g i jest wystarczająco słodkie, mąki użyłam gryczanej, ryżowej i tapioki, z przewagą gryczanej, zrobiłam w średniej tortownicy , prezentuje się wspaniale i tak samo smakuje:) pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

  2. Odpowiedz

    proszę o wymiary formy

      • Weronika
      • 20 stycznia 2015
      Odpowiedz

      niestety wręczyłam w niej ostatnio ciasto i nie wróciła, ale tak na oko kwadrat 20×20.

    • Pat
    • 26 marca 2016
    Odpowiedz

    Genialne ciacho! Pyszności. U mnie połowa z wiśniami i połowa z orzechami włoskimi. Obie cud miód:)

    • Marta
    • 13 listopada 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast zwykłego masła można dodać masło klarowane lub olej kokosowy?

      • Weronika
      • 14 listopada 2017
      Odpowiedz

      Nie próbowałam w takiej wersji, ale postawiłabym na klarowane.

        • Marta
        • 18 listopada 2017
        Odpowiedz

        Dziękuję, będę zatem próbować :)

    • Ania
    • 30 marca 2018
    Odpowiedz

    Robiłam dzisiaj brownie z Twojej książki „Bez glutenu bez wyrzeczeń” wyszło pyszne, zastanawiam się czy mogłabym je zrobić z malinami mrożonymi (nie wiem czy najpierw rozróżnić je czy takie zmrozone mogę dodać) – akk myślisz ma szansę się to udać? :)

      • Weronika
      • 8 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Z zamrożonymi, na pewno się uda :)

    • Anna
    • 17 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Szok! Wyszło pyyyszne!
    Zamiast masła użyłam oleju słonecznikowego eko, a zamiast mąki owsianej po trochu ryzowej, ziemniaczanej i 20g jaglanej.
    Zamiast cukru ksylitol ok. 130g. Słodkie bardzo i pyszne, mąż twierdzi, że lekko suche, więc następnym razem dam trochę więcej oleju.
    Dziękuję za pierwsze smaczne ciasto bezglutenowe!!!

    • Zosia
    • 4 marca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Ciasto bardzo mi smakowało i mojemu bezglutenowemu chłopakowi też. <3 szkoda że nie można opublikować zdjęcia ale naprawdę świetny przepis, dziękuję za niego ! będę korzystać napewno wielokrotnie.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011