Brownie z wiśniami i czekoladą

11 grudnia 2014 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
2

Pamiętam, kiedy kilka lat temu znalazłam pod choinką grubą i ciężką „Złotą księgę czekolady” pełną przepięknych zdjęć i skomplikowanych przepisów. Wtedy nie potrafiłam jeszcze rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej, a wszystkie te ciasta i desery wydawały się zupełnie nieosiągalne. Otwierałam ją wiele razy, podziwiałam i zamykałam. Dzisiaj z czystym sumieniem mogę przyznać, że brownie to najłatwiejsze ciasto bezglutenowe pod słońcem, które spełnieni marzenia wszystkich czekoladomaniaków.

Dzisiaj ze zwiększoną porcją uszczęśliwiającego składnika i gorącymi, rozpływającymi się w ustach wiśniami.Ciasto dodaję do kategorii świątecznej bo właśnie w połowie grudnia smakuje najlepiej!

 

_DSC4822_Snapseed

Podwójnie czekoladowe brownie z wiśniami:

Potrzebne składniki:

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g)

– 150 g mąki bezglutenowej*

– ¼ łyżeczki sody

– 3 jajka

– 175 g masła

– 225 g cukru

– 200 g mrożonych wiśni

– 75 g posiekanej czekolady lub dropsów czekoladowych

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło. Odstaw na 5 min do przestudzenia.

Jajka ubij mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do jajek dodaj stopniowo czekoladę. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą. Masa powinna być jednolita i przybrać ciemny, kuszący kolor. Dodaj połowę czekolady i wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki, uwieńcz wiśniami i pozostałą czekoladą.

Piecz około 35 min. Po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona wilgotna. Mimo to brownie będzie już gotowe. Ostudź, a następnie krój na kwadraty.

Smacznego!

* np. 80 g ryżowej, 40 g owsianej, 30 g ziemniaczanej

_DSC4853_Snapseed

_DSC4880_Snapseed

 

  1. Odpowiedz

    Wyszło przepysznie, niestety mój piekarnik bez regulacji mocy i czegokolwiek lekko przypalił ciasto, ale mimo tego charakterystyczny dla brownie środek i chrupiące boczki są przepyszne. Ja zmieszałam mąkę ryżową z własnego termomixowego przemiału, mix bezglutenowy i ziemniaczaną w powyższej proporcji.

    Piekłam w podłużnej foremce (połówka klasycznej mniej więcej) i ciasto ma fajną wysokość.

    Dzięki za Świąteczną inspirację ! WESOŁYCH ŚWIĄT :)

    • Ana
    • 21 grudnia 2014
    Odpowiedz

    bardzo dobry i szybki przepis, ciasto naprawdę pyszne:) ale jak dla mnie w przepisie za dużo cukru, dałam 150 g i jest wystarczająco słodkie, mąki użyłam gryczanej, ryżowej i tapioki, z przewagą gryczanej, zrobiłam w średniej tortownicy , prezentuje się wspaniale i tak samo smakuje:) pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

  2. Odpowiedz

    proszę o wymiary formy

      • Weronika
      • 20 stycznia 2015
      Odpowiedz

      niestety wręczyłam w niej ostatnio ciasto i nie wróciła, ale tak na oko kwadrat 20×20.

    • Pat
    • 26 marca 2016
    Odpowiedz

    Genialne ciacho! Pyszności. U mnie połowa z wiśniami i połowa z orzechami włoskimi. Obie cud miód:)

    • Marta
    • 13 listopada 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast zwykłego masła można dodać masło klarowane lub olej kokosowy?

      • Weronika
      • 14 listopada 2017
      Odpowiedz

      Nie próbowałam w takiej wersji, ale postawiłabym na klarowane.

        • Marta
        • 18 listopada 2017
        Odpowiedz

        Dziękuję, będę zatem próbować :)

    • Ania
    • 30 marca 2018
    Odpowiedz

    Robiłam dzisiaj brownie z Twojej książki „Bez glutenu bez wyrzeczeń” wyszło pyszne, zastanawiam się czy mogłabym je zrobić z malinami mrożonymi (nie wiem czy najpierw rozróżnić je czy takie zmrozone mogę dodać) – akk myślisz ma szansę się to udać? :)

      • Weronika
      • 8 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Z zamrożonymi, na pewno się uda :)

    • Anna
    • 17 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Szok! Wyszło pyyyszne!
    Zamiast masła użyłam oleju słonecznikowego eko, a zamiast mąki owsianej po trochu ryzowej, ziemniaczanej i 20g jaglanej.
    Zamiast cukru ksylitol ok. 130g. Słodkie bardzo i pyszne, mąż twierdzi, że lekko suche, więc następnym razem dam trochę więcej oleju.
    Dziękuję za pierwsze smaczne ciasto bezglutenowe!!!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011